Amerikaanse denktank prijst Marokkaanse terreuraanpak

marokko
5
27 feb '17
De Marokkaanse aanpak van terrorisme kent een pioniersfunctie wereldwijd, aldus Yonah Alexander, directeur van het Internationale Centrum voor Studies op het gebied van Terrorisme (ICTS).

De strategie die Marokko heeft ingezet om het terrorisme te bestrijden heeft zijn doeltreffendheid en multidimensionaliteit bewezen. "Marokko toont nu de weg voor andere landen door middel van een doordachte aanpak die ons in staat stelt om de dreiging van het terrorisme in al zijn vormen te begrijpen”, aldus Alexander, naast directeur van ICTS ook lid van de prestigieuze Amerikaanse denktank "Potomac Institute for Policy Studies".

Alexander deed zijn uitspraken tijdens een bijeenkomst van de Amerikaanse denktank afgelopen donderdag in Washington. Hierbij waren onder andere Robert Hunter, voormalig ambassadeur van de Verenigde Staten bij NATO, en James Glimore, voormalig gouverneur van de staat Virginia, aanwezig.   

Hij wees erop dat de Marokkaanse strategie, die deel uitmaakt van een volledig begrip van  terrorisme en gewelddadig extremisme, niet alleen tevreden is met de beveiliging dimensie, maar dat ook de sociaal-economische ontwikkeling en de gehechtheid aan idealen van vrede en verdraagzaamheid essentiële en onmisbare onderdelen van Marokko's strategie zijn. Een goed voorbeeld hiervan is volgens Alexander het feit dat de Marokkaanse overheid zelf een imam opleiding heeft opgezet.

Alexander wees gedurende zijn speech ook op de door Marokko geïnitieerde samenwerking binnen de directe regio en het feit dat Marokko haar ervaringen en expertise in de regio beschikbaar stelt aan buurlanden, voor de bestrijding van ideologieën van terroristische groeperingen als Daesh, Al Qaida maar ook Boko Haram en al-Shabab. 

© Redactie 2017
marokko
terreuraanpak
denktank
pionier
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?