Marokkaan veroordeeld voor terreuraanslag in Spanje komt vrij

buitenland
5
2 mrt '17
De veroordeelde Hamid Ahmidan, die de explosieven plaatste bij de terroristische aanslag in Spanje op 11 maart 2004, zal op 21 maart worden vrijgelaten uit de gevangenis.

Dit is tien dagen nadat de aanslag 13 jaar geleden heeft plaatsgevonden. Bij de bomaanslag in de 4 treinen werden 191 mensen gedood en waren er 1857 gewonden. 

De van origine Marokkaan uit Tanger werd veroordeeld tot 23 jaar gevangenisstraf maar volgens de Spaanse krant 'El Español' heeft het Hoge Gerechtshof het vonnis later verlaagd naar 10 jaar, meldt Moroccoworldnews. 

De neef van Hamid, Jamal Ahmida, was de leider van de groep die de 13 bommen in de treinen op de dag van de aanslag in Madrid plaatste. Door hun vertrouwelijke relatie had de veroordeelde terrorist een zeer belangrijke rol  bij deze risicovolle aanslag die de grootse is in de geschiedenis van Spanje.  Naast het feit dat hij de explosieven verborgen hield, bewaakte hij de woning waar de groep de explosieven maakte.  

Gerechtelijke autoriteiten gaven 'El Spanjol' te kennen dat Ahmidan momenteel zijn straf uitzit in een Oostenrijkse gevangenis. De overheid zal nog beslissen of hij naar zijn vaderland Marokko zal worden uitgezet. Dit op grond van artikel 57 van het buitenland beleid, waarin staat dat  " Elk persoon die is veroordeeld voor een misdrijf dat Spanje schaadt, in of buiten Spanje, en een langer vonnis heeft dan 1 jaar, kan worden uitgezet naar het land van herkomst".

© Redactie 2017
spanje
terreuraanslag
oostenrijk
vrij
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?