Terroristische dreiging hangt over de hele Maghreb-regio

marokko
25
3 mrt '17
De veiligheid- en inlichtingendienst BCIJ heeft te kennen gegeven dat terroristische organisaties een steeds grote dreiging vormen voor de hele Maghreb-regio.

Dit heeft Abdelhak Khiame, directeur van BCIJ, te kennen gegeven in een interview dat gisteren door het dagblad L’Economiste is gepubliceerd.

Khiame meldt in het interview dat gezien het feit dat Daesh steeds meer grond aan voet begint te krijgen in Libië dit een groot gevaar vormt voor de gehele regio. Khiame maakt zich in het interview voornamelijk zorgen om de onderlingen samenwerking tussen verschillende landen in de regio. Maar anderzijds ook over de recente ontmanteling van terroristische cellen in Marokko zelf. 

Over de strategie van Marokko om indoctrinatie en rekrutering via sociale netwerken te bestrijden, merkt Khiame op dat de wetgeving duidelijk is, iedereen die pleit voor terroristische daden zal worden vervolgd.

Met betrekking tot de risico's van de terugkeer van Marokkanen uit de strijdzones, zei Khiame dat iedereen die zich in deze zones begeeft kan worden vervolgd in het kader van een wet die in 2014 in Marokko is aangenomen.

In het interview spreekt Khiame ook over Algerije en de dreiging van terroristische organisaties in dit land. Hij geeft aan dat Algerije zeer zorgvuldig moet omgaan met het bestrijden van terrorisme, aangezien het een slechte geschiedenis kent wat betreft terroristische organisaties in het land. 

Khiame sluit het interview af met het aangeven van het belang van onderlinge samenwerking tussen Marokko en Algerije. "De veiligheid van zowel Marokko als Algerije is afhankelijk van een zorgvuldige coördinatie tussen de inlichtingsdiensten van beide landen'', aldus Khiame.

© Redactie 2017
marokko
bcij
maghreb
terroristisch
dreiging
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?