69% van de Marokkaanse Facebook gebruikers kiest voor de Arabische taal

marokko
2
7 mrt '17
Uit een onlangs verschenen rapport van de 'Mohammed Bin Rashid School of Government' is gebleken dat de Arabische taal onder Marokkaanse Facebook gebruikers is gestegen van 32% naar 69%.

Marokkaanse onderzoekers verwachten dat het gebruik van de Arabische taal op Facebook de komende jaren zal blijven stijgen.

De 'Mohammed Bin Rashid School of government' in Dubai heeft zijn zevende editie van het "Arab Social Media" rapport vrijgegeven. Hieruit komt ook naar voren dat social media de culturele en sociale realiteit in de Arabische wereld over het algemeen heeft beïnvloed, en ook effect heeft gehad op de communicatie tussen de bevolking en hun regeringen. 

Voor Marokkaanse facebookers in het bijzonder is uit het rapport gebleken dat het gebruik van de Arabische taal in berichten, reacties en interacties de afgelopen jaren een snelle stijging kent van, van 32% naar 69%, ten koste van de Franse taal.  

Tegen Al Jazeera geeft het hoofd van de Nationale Coalitie voor de Arabische taal, Fouad Boali, aan dat "de dagelijkse oorlog die gevoerd wordt tegen de Arabische taal is niet in staat geweest om deze taal, die toebehoort aan de identiteit en op cultureel gebied aan de Marokkanen, van zijn troon te stoten".

In een reactie op de bevindingen van het rapport legt Boali uit dat Marokkanen, als ze de keuze hebben, de voorkeur hebben voor het gebruik van de Arabische taal voor hun communicatie, want het ligt in het hart van hun bestaan. 

De directeur van het 'Instituut voor Studies en Onderzoek van Arabisering', Mohammed Farran, gaf ook een reactie op het rapport en verbond de prevalentie van de Arabische taal op sociale media met de dominantie van de Arabische taal in de Marokkaanse scholen.

Farran wees er verder op dat een aantal nationale verslagen over de taalsituatie in het onderwijssysteem een ​​daling kent in de vraag naar het leren van vreemde talen. Hij voegde eraan toe dat dit niet zozeer een overwinning voor de Arabische taal is, maar eerder een zwakte in taalvaardigheid onder studenten.

© Redactie 2017
marokko arabisch social media
facebook
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?