Koningen Marokko en Spanje proberen samen organisatie WK 2026 binnen te halen

marokko
2
7 mrt '17
Een prachtig streven van beide landen, wellicht eindelijk het mondiale eindtoernooi (gedeeltelijk) naar Marokko!

Volgens het zeer goed ingevoerde Spaanse sportmedium AS hebben de monarchen van respectievelijk Marokko en Spanje onlangs besloten om gezamenlijk een gooi te doen naar de organisatie van het WK 2026. Koning Mohamed VI zou aan de Spaanse koning Felipe VI hebben voorgesteld om het mondiale eindtoernooi in beide landen plek te geven, eventueel ook nog met Portugal. Zowel Felipe VI als de voorzitter van de FIFA, Gianni Infantino, zouden inmiddels al instemmend hebben gereageerd. 

Trump's immigratiebeleid
Felipe VI vindt overigens wel dat het voornemen een redelijke kans van slagen moet hebben. Dit zou onder meer afhangen van het toekomstige immigratiebeleid van de Amerikaanse president Trump. Tegenhangers van Marokko en Spanje zijn namelijk de Verenigde Staten, Canada en Mexico. Mocht Trump op een dergelijke door de wereldvoetbalbond niet getolereerde wijze politiek bedrijven, dan wordt de kans voor Marokko en Spanje alleen maar groter. 

De FIFA
Voor FIFA voorzitter Infantino zou een samenwerking tussen Marokko en Spanje ook een heel mooi symbolisch karakter hebben. Namelijk een islamitisch en christelijk land die de handen ineenslaan voor zo'n groot project. Dit zou dan heel mooi aantonen, wat ook één van de doelen van de FIFA is, dat voetbal culturen kan overbruggen en mensen bij elkaar kan brengen. 

Marokko en het WK
Voor Marokko is het de zoveelste keer dat men een gooi doet naar de organisatie van het toernooi. Marokko is zelfs recordhouder als het om afwijzingen gaat: eerder al voor de edities van 1994, 1998, 2006 en 2010 kreeg het Noord-Afrikaanse land nul op het rekest van de FIFA. Van 2010 is daarbij nog bekend geworden dat het eigenlijk ten onrechte Zuid-Afrika was wat het toernooi mocht organiseren. Uitgaande van de stemmingen achteraf zou Marokko de winnende partij zijn geweest. 

Mocht dit bericht van AS waar zijn dan hebben beide landen tot uiterlijk mei 2020 om hun kandidaatsstelling serieuze vormen aan te laten nemen. Dan wordt namelijk het gastland voor het mondiale toernooi van 2026 vastgesteld.

© Redactie 2017
marokko
mohammed vi
felipe vi
wk 2026
fifa
gastland
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?