Milieuverontreiniging Marokko zorgt voor hoge sterfgevallen kinderen

buitenland
0
8 mrt '17
Het aantal milieu-vervuiling geïnduceerde sterfgevallen van Marokkaanse kinderen jonger dan vijf jaar is het hoogste in Noord-Afrika.

Volgens twee studies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die maandag gepubliceerd zijn, is milieuvervuiling verantwoordelijk voor meer dan 1 op de 4 sterfgevallen van kinderen onder de vijf jaar. Verder komt er uit het onderzoek naar voren dat er in 2012 maar liefst 95 kinderen per 100.000 inwoners gestorven zijn aan de gevolgen van milieuvervuiling, tegen 45 kinderen in Tunesië, 52 in Algerije, 35 in Libië en 49 in Egypte.

Het eerste rapport genaamd “Inheriting a Sustainable World: Atlas on Children’s Health and the Environment” constateert dat een groot deel van de meest voorkomende doodsoorzaken bij kinderen van één maand tot vijf jaar, diarree, malaria en longontsteking zijn. Deze zijn allen te voorkomen door het bekende risico te verlagen, zoals toegang tot veilig drinkwater en schone brandstoffen om te koken.

In 2015 had 77 % van de Marokkaanse bevolking toegang tot verbeterde sanitaire voorzieningen en 85 % had toegang tot verbeterd drinkwater. Deze verhoudingen zet Marokko bij de laatste twee landen in Noord-Afrika op het gebied van toegang tot veilig drinkwater en goede sanitaire voorzieningen.

"Een vervuilde milieu omgeving is een dodelijke omgeving - in het bijzonder voor jonge kinderen", zegt Dr Margaret Chan, directeur van de WHO. "Hun ontwikkeling van organen en het immuunsysteem maakt ze bijzonder kwetsbaar voor vuile lucht en water".

Volgens dit rapport sterven en ieder jaar 570.000 kinderen onder de vijf jaar aan infecties van de luchtwegen zoals longontsteking, waarvan de oorzaak is toe te schrijven aan luchtvervuiling.

Over de hele wereld loopt men risico's door milieuvervuiling, zowel binnen- en buitenshuis. Passief meeroken, onveilig drinkwater, gebrek aan sanitaire voorzieningen en onvoldoende hygiëne leiden jaarlijks tot de dood van 1,7 miljoen kinderen jonger dan vijf jaar, aldus de WHO.

© Redactie 2017
marokko
milieuvervuiling
kinderen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?