Turkse media over Nederland

buitenland
1641
13 mrt '17
Er is veel aandacht in de Turkse media voor het optreden van Nederland.
'Wreedheden’ kopt Hürriyet boven een foto waarop een agent met hond en wapenstok een demonstrant aanvalt. Milliyet waarschuwt dat Nederland hiervoor de prijs moet betalen en schrijft dat het nazisme in Europa volop leeft. Sommige kleinere kranten gaan nog een stap verder. 'Dit heet fascisme’, kopt Bir Gün. En Aksam: 'Nazi-honden’, vergezeld van een hakenkruis.

De honden waarmee de politie in Rotterdam zaterdagavond de Turkse demonstranten uiteendreef, krijgen veel aandacht in de Turkse media. Inhoudelijk leggen veel kranten een verband tussen de Nederlands-Turkse crisis en de verkiezingen in Nederland. De kritische krant Cumhuriyet schrijft op zijn voorpagina 'Diplomatie is het offer voor de stem’. De krant vraagt zich af waarom minister Kaya naar Rotterdam ging, aangezien premier Yildirim een week geleden nog liet weten dat niemand van de regering vóór de Nederlandse verkiezingen zou afreizen.

De meeste kranten geven ruim aandacht aan de retoriek van president Recep Tayyip Erdogan. "Het Westen heeft zijn ware gezicht laten zien”, citeert Milliyet. Ook de woorden 'nazisme’ en 'fascisme’ komen regelmatig terug. Hürriyet-columnist Taha Akyol noemt de escalatie een 'voorbeeld van de manier waarop populisme de diplomatieke betrekkingen vergiftigt’. Tegelijkertijd pleit hij ervoor op het houden om vergelijkingen met het nazisme te maken. "Het is effectiever om Nederland te wijzen op het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Er bestaat ook een Europa dat de betrekkingen goed wil houden, laten we daar onze zorg aan besteden.”

De krant Sabah noemt de gebeurtenissen in Rotterdam 'onwaarschijnlijke vijandigheden jegens Turken’ en refereert aan het feit dat het 'nee-kamp’ voor het Turkse referendum in Nederland wel een podium krijgt.
© ANP 2017
turkije
nederland
media
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
champions league
premier league
bangladesh
genocide
hakim ziyech
afc ajax
uefa
raja
myanmar
israel
atlasleeuwen
frmf
team marokko
casablanca
politie
marrakech
golaso
ajax
iran
tanger
verenigde staten
daesh
eredivisie
caf
mohammed vi