Vandalisme van twee historische monumenten in Marokko door schatzoekers

marokko
1
13 mrt '17
De historische monumenten 'Gantrat El Fellous' en 'Dar Oum Sultan', gelegen in de landelijke gemeente Ait Sibern in de provincie Khémisset, hebben al meer dan twee maanden last van daden van vernieling en vandalisme die worden gepleegd door zogenaamde "schatzoekers".

De brug heeft de benaming "El Fellous Gantrat" ​​gekregen, een historische brug en een architectonisch monument dat dateert uit de Almohaden-dynastie (twaalfde eeuw). Dit werk, dat voorzag in de verbinding van Ribat Al-Fath naar Fez, onderscheidt zich door zijn architectuur  en doet denken aan de Hassan Toren in Rabat en de minaret van de Koutoubia moskee in Marrakech. 

Het "Sultan Dar Oum" monument is een Koninklijke residentie  dat dient als tussenstop voor de Koning en zijn consorten bij het reizen tussen Fez en Rabat.  

Geconfronteerd met deze situatie, hebben ambtenaren, maatschappelijke organisaties en de autoriteiten gereageerd op dergelijke handelingen die een bedreiging vormen voor het nationale erfgoed en hebben opgeroepen om de beschadigingen stoppen, meldt Medias24.

De directeur van Erfgoed van het Ministerie van Cultuur, Abdellah Alaoui, beschreef de acties als  "misdaden tegen nationale historische monumenten". De nadruk leggend dat het twee monumenten betreft die een grote historische en architectonische waarde vertegenwoordigen wat behouden moet blijven. 

De "schatzoekers" gebruikten zwaar gereedschap om een enorm gat te graven aan de bovenkant en aan de zijkant van de brug, ze groeven ook een gat van zes meter in de "Dar Oum Sultan" gaf  Abdellah Alaoui te kennen. 

"Zodra hij op de hoogte werd gesteld, heeft het Ministerie de gouverneur van de provincie Khemisset, de voorzitter van de gemeente Ait Sibern en de politie gewaarschuwd. Hij zond ook twee archeologen, gevestigd in Meknes, om te evalueren en de omvang van de schade vast te stellen. Er werd aan toegevoegd dat de autoriteiten een onderzoek zijn begonnen om de verantwoordelijken voor de beschadigingen te identificeren.

© Redactie 2017
marokko
khemisset
monumenten
vandalisme
schatzoekers
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?