Voorlopige exitpoll: VVD grootste partij, PvdA afgestraft

algemeen
90
15 mrt '17
De VVD van premier Mark Rutte is met 31 zetels duidelijk de grootste partij gebleven, ondanks tien zetels verlies.

Coalitiepartner PvdA is zwaar afgestraft en lijdt een historische nederlaag. Lijsttrekker Lodewijk Asscher ziet zijn partij zakken van 38 naar negen zetels. De PvdA gaat hiermee de boeken in als de partij met de grootste verkiezingsnederlaag ooit in de parlementaire geschiedenis. Als de exitpoll van Ipsos uitkomt verliest de PvdA 29 zetels. De PvdA had al het record met een verlies van 22 zetels bij de verkiezingen in 2002. 

De PVV van Geert Wilders is met negentien zetels (een stijging van vier zetels) de tweede partij van het land geworden, samen met het CDA van Sybrand Buma (gestegen met zes zetels) en de D66 van Alexander Pechtold (stijging van zeven).

Dat blijkt uit een voorlopige exitpoll van Ipsos voor NOS en RTL, die woensdagavond meteen na sluiting van de stembureaus is bekendgemaakt.
Historische stijging
GroenLinks boekte een historische stijging van vier naar zestien zetels. Het wordt daarmee voor het eerst de grootste partij op links. "We hebben nog nooit zo goed gescoord. Ik ben supertrots op de partij, op alle mensen die de straat opgingen en campagne hebben gevoerd'', zei Kathelijne Buitenweg tegen de NOS. "Mensen hebben genoeg van de huidige polarisatie. We hebben een beweging van verandering ingezet, dat moeten we doorzetten.''

De SP zakte daarentegen een zetel van vijftien naar veertien. De ChristenUnie stijgt een zetel van vijf naar zes zetels, de Partij voor de Dieren gaat van twee naar vijf. Winst is er ook voor 50PLUS, een verdubbeling van twee naar vier. De SGP blijft op drie zetels.

Nieuwkomer DENK verovert drie zetels, en Forum voor Democratie komt uit het niets op twee.
Prognose opkomst: 81 procent
De opkomst bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer bedraagt 81 procent. Dat blijkt uit een voorlopige prognose van Ipsos Nederland woensdag in opdracht van de NOS en RTL.In 2012 ging 74,6 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus. In 2010 was het opkomstpercentage 75,3.Bij de verkiezingen van woensdag waren er in totaal 12.980.788 kiesgerechtigden.

© ANP 2017
verkiezingen
exitpoll
vvd
pvv
pvda
groen links
denk
sp
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi