Koning Mohammed VI zet Benkirane aan de kant als hoofd van de regering

marokko
33
16 mrt '17
Gisterenavond laat werd bekend dat Abdelilah Benkirane niet langer het aangewezen hoofd is van de Marokkaanse regering. Koning Mohammed VI zal een andere persoonlijkheid binnen de PJD aanwijzen om een regering te vormen.

Twee dagen na de parlementsverkiezingen op 7 oktober 2016 werd Abdelilah Benkirane door Koning Mohammed VI benoemd als hoofd van de regering en vertrouwde hem de vorming van een nieuwe coalitieregering toe.

Maar na meer dan vijf maanden van onderhandelingen met de verschillende politieke partijen, was hij niet in staat om de impasse te doorbreken en een regering te vormen.

Na zijn terugkeer naar Marokko (na de Koning's Afrika tour) werd de Koning meegedeeld dat de onderhandelingen die Benkirane had uitgevoerd gedurende meer dan vijf maanden tot op heden niet succesvol zijn geweest voor het realiseren van de regeringscoalitie", aldus een verklaring van het Koninklijk Kabinet.

De koning heeft daarom besloten om een andere persoonlijkheid van de Partij van Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD) te benoemen om een coalitieregering te vormen, meldt dezelfde verklaring.

Opmerkelijk genoeg plaatste Benkirane hierna een verklaring op de website van de PJD waarin hij zijn partijgenoten vraagt om geen opmerkingen te maken of verklaringen te geven betreffende dit besluit van de Koning.

© Redactie 2017
marokko
mohammed vi
benkirane
coalitie
regering
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?