Nederlandse fiets verandert straatbeeld in Marokko (video)

buitenland
2
19 mrt '17
"Fietsen in Marrakech, wie wil dat nou niet?", zegt oprichtster Cantal Bakker van het fietsproject Pikala tegen marokko.nl
Stichting Pikala zet zich in om het fietsgebruik te laten toenemen in de prachtige stad Marrakech. Door een educatief lespakket leidt Pikala jongeren op tot fietsspecialist, creëert het project part-time banen voor universiteit studenten en worden milieuproblemen en verkeersveiligheid tegen het licht gehouden.  

Cantal Bakker (26) is fietsfanaat, ze gaf in Nederland al fietsles aan vluchtelingen en ze ontdekte begin 2015 de potentie van fietsen in Marrakech.

"Het is een enorm moeilijk, maar spannend avontuur", aldus Cantal. "Tijdens mijn vakantie in Marokko ontdekte ik dat Marrakech perfect geschikt was voor de fiets, maar dat iedereen daar op slecht onderhouden scooters en brommers rijdt, wat op dit moment voor een groot luchtvervuiling probleem zorgt."

Cantal liet na haar vakantie huis en haard achter en reisde in haar eentje terug naar Marrakech. "Ik kende hier alleen een Marokkaanse straatjongen, hij maakte soms schoon in het hostel waar ik verbleef tijdens mijn vakantie. Hij nam me mee de straat op en liet me zien hoe de stad leeft en beweegt."  

Sinds begin 2016 is Pikala hard aan de weg aan het timmeren. Door verschillende samenwerkingen zoals o.a. de Biënnale van Marrakech heeft het project zich snel kunnen ontwikkelen. De Cop22 , de VN klimaat conferentie, eind 2016 heeft Pikala in een gigantische stroomversnelling gebracht.  Staatsecretaris Sharon Dijksma opende hiervoor het ‘Holland Bicycle Atelier’ waar in educatieve context fietsen meer dan 500 fietsen werden gerepareerd met de lokale gemeenschap. 

Door een donatie van de Nederlandse overheid heeft het Pikala meer dan 300 2e hands Nederlandse fietsen naar Marrakech gebracht. Deze worden nu opgeknapt in het educatie traject en worden daarna ingezet voor fietsactiviteiten met jongeren. 

"Het is soms best veel wat we doen, we zetten ons in voor technische educatie, creatieve ontwikkeling, een goed milieu, en we geven oude Nederlandse fietsen hier een nieuw onderkomen. Een hele mond vol als men vraagt naar de doelstellingen van je project", lacht Cantal Bakker. 

Voor 2017 staan nieuwe project plannen klaar zoals de Student-Bike en een samenwerking met de gemeente van Marrakech om ecotoerisme te stimuleren. Pikala nodigt iedereen uit om haar project te komen bezoeken en samen een stukje te gaan fietsen in de oase van Marrakech. 

Voor meer informatie zie de Pikala video of website : 


https://vimeo.com/151383842

http://pikalabikes.com

https://www.facebook.com/pikalabikes
marokko
fietsen
marrakech
pikala
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
arrestatie
ziekenhuis
chan 2018
mishandeling
jamal sellami
drugs
frmf
drugshandel
achraf bencharki
dgsn
atlasleeuwen
casablanca
mohammed vi
tanger
hervé renard
marrakech
rabat
spanje
wk 2018
daesh
politie
agadir
trump
al hoceima