Eén op de 13 Marokkanen lijdt aan diabetes

marokko
21
22 mrt '17
Artsen en medische deskundigen hebben gesproken over stofwisselingsziekten in Marokko tijdens de 'Global Premix Summit' op 18 maart in Rabat.

Op de bijeenkomst, die al eerder gehouden werd in Casablanca en Marrakech, kwamen meer dan 250 artsen, endocrinologen en internisten bijeen uit heel Afrika. 

"Marokko is één van de meest getroffen Afrikaanse landen, met een geschatte prevalentie van 7,7 procent, wat overeenkomt op bijna 1.671.400 personen", aldus een persbericht van de bijeenkomst. Getroffen mensen zijn meestal tussen de leeftijd van 20 en 79 jaar. 

Volgens een rapport van de Internationale Diabetes Federatie is 41,2 % van de Marokkaanse patiënten niet gediagnosticeerd, dat zijn 688.200 personen. Volgens de Federatie overlijden en meer dan 9.500 volwassen personen aan diabetes per jaar. 

Abdelmajid Chraibi, hoogleraar Endocrinologie en stofwisselingsziekten en de decaan van de faculteit Geneeskunde en Farmacie in Agadir, riep op tot een nieuw model voor de follow-up van patiënten met diabetes, vooral diegene die leiden aan diabetes type 2. 

"De patiënten zijn vaak passief in de verschillende aspecten van de door hun artsen voorgestelde therapeutische strategie, zij doen geen inspanningen om participatief en verantwoordelijk gedrag aan te nemen", legde Chraibi uit.

"Patiënten moeten begrijpen dat het belangrijkste aspect van hun zorg kan worden bereikt door henzelf", voegde hij eraan toe.

Volgens een rapport van de Global Premix Summit zal de last van niet-overdraagbare ziekten de komende 10 jaar wereldwijd toenemen met 17 %  en in het bijzonder met 27 % in de Afrikaanse regio, waardoor het in 2030 's werelds belangrijkste oorzaak van invaliditeit zal zijn.

© Redactie 2017
marokko
diabetes
rabat
summit
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi