Denemarken wil oplossing met Marokko over veroordeelde en gedenaturaliseerde Marokkaan

marokko
5
22 mrt '17
Denemarken wil met Marokko om de tafel om een oplossing te vinden voor de voor terrorisme veroordeelde Marokkaan.

Hij had destijds de primeur in Denemarken, een 55-jarige Marokkaanse bibliothecaris, voor het worden veroordeeld voor terroristische activiteiten. Na zijn gevangenisstraf te hebben uitgezeten oordeelde de rechter in Denemarken dat de man gedenaturaliseerd moest worden. Dit zou natuurlijk automatisch betekenen dat de veroordeelde moet worden uitgeleverd naar het andere land waar hij onderdaan van is, in dit geval Marokko. 

De Deense autoriteiten overleggen momenteel met hun Marokkaanse collega's over het hoe en wat van de kwestie, aldus het Marokkaanse medium Akhbar Al Yaoum. De onderhandelingen zouden onder andere gaan over een garantie die Marokko moet kunnen geven over het niet martelen van de man. De Marokkaanse veiligheids- en inlichtingendiensten zijn allerminst te spreken over veroordeelden van terroristische activiteiten. In het verleden verdwenen uitgezette Europese Marokkanen van de aardbodem nadat ze waren geland op de internationale luchthaven van Casablanca. 

De man in kwestie verbleef al sinds 1983 in Denemarken. Hij kwam over van Casablanca om zich te herenigen met zijn zus, in 1988 kreeg hij de Deense nationaliteit. 

© Redactie 2017
marokko
denemarken
terrorisme
bibliothecaris
veroordeling
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?