VN onderzoeken misdaden tegen Rohingya

buitenland
7
24 mrt '17
De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties wil een missie naar Myanmar sturen, het voormalige Birma.

Het team moet onderzoeken of Myanmarese veiligheidstroepen zich schuldig hebben gemaakt aan buitensporig geweld tegen de islamitische Rohingya, die een minderheid in het land vormen.

De VN-Mensenrechtenraad, waarbij 47 landen zijn aangesloten, stemde vrijdag in met een resolutie over het sturen van een team naar Myanmar. De Europese Unie had voor het onderzoek gepleit.

Begin februari sloeg de VN in een rapport alarm over het geweld tegen de Rohingya. Veiligheidstroepen zouden zich op grote schaal schuldig hebben gemaakt aan moord, verkrachting en marteling. Het rapport was vooral gebaseerd op interviews met ruim tweehonderd Rohingya.

Onacceptabel
Het is onduidelijk of het team in opdracht van de VN naar Myanmar kan reizen. Een Myanmarese regeringswoordvoerder noemde "het onderzoek onacceptabel".

China en India toonden zich sceptisch over het besluit een team naar Myanmar te sturen. De Chinese delegatie liet weten dat de problematiek van de Rohingya "niet van de ene op de andere dag kan worden opgelost".

China keerde zich vrijdag ook tegen het besluit van de Mensenrechtenraad van de VN om een onderzoek naar mensenrechtenschendingen in Noord-Korea uit te breiden en te verdiepen. Volgens China is het beter om de dialoog met het stalinistische bewind in Pyongyang aan te gaan.

© ANP 2017
rohingya
myanmar
vn
mensenrechtenraad
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi