Vrouw overleden bij grensovergang Sebta

marokko
0
29 mrt '17
Een Marokkaanse vrouw overleed zondag in een ziekenhuis in Tetouan, na drie dagen daarvoor te zijn vertrapt in een handgemeen bij de grensovergang met Sebta.

De ongeveer twintig jaar oude vrouw vervoerde goederen op haar rug die waren gekocht in Sebta. Zij wilde deze goederen donderdagochtend de grens overdragen naar Marokko, net als duizenden andere vrouwen op dagelijkse basis doen, vertelde Mohamed Benaïssa van het Observatorium van de rechten van de mens (ONDH).

De jonge vrouw werd vertrapt in een handgemeen, verklaart de heer Benaïssa.

Ze werd naar een ziekenhuis in de naburige stad Fnideq meegenomen en werd zondag geëvacueerd naar het provinciale ziekenhuis in Tetouan, waar ze bij aankomst overleed, vertelde een arts van het ziekenhuis aan AFP. Volgens hem leed ze aan een acute oedeem in de longen, een longziekte van cardiale oorsprong.

De autoriteiten in Sebta hadden de voormalige grenspost aan het eind van februari gerenoveerd, met name om de werkomstandigheden van de zogenaamde "mules" naar Marokko te verbeteren. Ze kondigde ook een versterking aan van de controlemaatregelen, met name het gewicht en de afmetingen van de pakketten die gedragen worden door de "mules" en het opzetten van een maximumquotum van 4000 "mules" per dag.

Deze maatregelen hebben echter niet geleid tot het oplossen van het probleem en de opening van de nieuwe grensovergang werd gekenmerkt door getrek, geduw en handgemeen, waarbij herhaaldelijk moest worden ingegrepen door de politie.

Geconfronteerd met deze situatie, werd de grenspost weer gesloten voor een week, voordat deze media maart weer heropend werd.

De "mules", die soms wel 90 kilo op hun rug vervoeren, maken diverse keren de overgang tijdens de dag en worden "behandeld als vee", aldus Karima Omar El Ayachi, een lokale medewerkster van de Marokkaanse Vereniging  voor de rechten van de mens (AMDH).

"Wat gebeurd is, is het gevolg van het chaotische beheer van de grensovergang door de autoriteiten van de twee landen", zei Benaïssa.

In november hekelde de Vereniging voor de Mensenrechten in Andalusië (APDHA) de situatie van de "mules" van Sebta, geschat op bijna 7000, die "gewicht van 60 tot 90 kilo dragen op hun rug" voor 100 dirham per dag, en "dagelijks te maken hebben met vernederingen en vernederende behandelingen".

© Redactie 2017
marokko
sebta
mules
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?