Russische schaakkampioen Kasparov wil schaken in Marokkaanse scholen ontwikkelen

marokko
0
30 mrt '17
De Russische schaakkampioen Garry Kasparov wil de komende vijf jaar een miljoen Afrikaanse kinderen trainen in het schaken.

De voormalige wereldkampioen wil middels zijn stichting de 'Kasparov Chess Foundation' schaken introduceren in schoolprogramma's in Marokko, meldt Moroccoworldnews.

Kasparov vertelde dit vorige week gedurende de lancering van de Franstalige afdeling van zijn organisatie, die zich concentreert op West-Afrika, waar hij zijn nieuwe ambities aangekondigde.

Kasparov is van mening dat de blootstelling van kinderen aan het spel kan helpen bij het ontwikkelen van hun capaciteiten. 

“Er is een grote hoeveelheid gegevens over het onderwerp vanuit de hele wereld verzameld, waaruit blijkt dat schaken de capaciteiten van de leerlingen kan verbeteren om te leren en informatie te analyseren, evenals het verbeteren van hun besluitvormingsvaardigheden en kinderen hierdoor meer vertrouwen krijgen in hun mogelijkheden,” aldus Kasparov tegen AFP.

De Kasparov Chess Foundation is van plan om pilot-scholen te zoeken waar zij kunnen starten met het programma. Zij zullen deze scholen schaakspellen leveren en schaakleraren opleiden om hun doel te bereiken, het kennis laten maken van één miljoen kinderen in vijf jaar tijd aan het schaakspel.

De stichting zal in eerste instantie beginnen met het ontwikkelen van haar programma's in vier landen: Ivoorkust, Madagascar, Senegal en Marokko.

Via het programma “Baba Sy” hoopt de Kasparov Chess Foundation uiteindelijk een toekomstige Afrikaanse schaakkampioen te vinden. Maar ze benadrukken dat het hun prioriteit is om de fundamenten van het programma op te zetten in deze vier landen voordat zij daadwerkelijk op zoek gaan naar een wonderkind.

Terwijl schaken niet de wonderoplossing is voor de onderwijsproblemen in Marokko, kan het een nuttig instrument zijn dat zeer betaalbaar voor scholen is.

© Redactie 2017
marokko
kasparov
schaken
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?