Ook Marokkaanse films op 9e editie Cinéma Arabe

algemeen
0
3 apr '17
Cinéma Arabe opent met de Nederlandse première van The Nile Hilton Incident, die eerder dit jaar werd bekroond met de Grote Juryprijs op het Sundance Film Festival.

In deze spannende thriller noir schetst regisseur Tarik Saleh de cultuur van corruptie, machtsmisbruik en nepotisme binnen de Egyptische politie aan de vooravond van de volksopstand van 2011; en vindt daarin de verbluffend realistische setting voor een moordintrige die naar de hoogste kringen leidt.

Cinéma Arabe Programma 2017


In de lijn met The Nile Hilton Incident zal de documentaire Whose Country? een blik achter de schermen van de Egyptische politie bieden in de periode vlak voor de Tahrir-opstand in 2011. En ook Law of the Lamb biedt op humoristische wijze een kritische blik op corruptie en machtsmisbruik binnen het staatsapparaat in Tunesië.

Cinéma Arabe besteedt aandacht aan feminisme en gender in thema’s en debatten. De documentaire Upon the Shadow laat zien dat een afwijkende seksuele of genderidentiteit afkeuring oplevert, zowel in de familiekring als in de samenleving.

Ook Islamitisch radicalisme en islamofobie worden aan de kaak gesteld in de documentaires Latifa, une femme dans la République en Nothing is Forgiven (Rien n’est Pardonné). Latifa verloor haar zoon tijdens een terreuraanslag bij Toulouse in 2012, en trekt ten strijde om de negatieve spiraal met name onder jongeren met een Arabische achtergrond te doorbreken. Sociale uitsluiting wekt wantrouwen en frustratie, wat gemakkelijk kan leiden tot radicalisering. Het is de verantwoordelijkheid voor ons allen om daar iets aan te doen, aldus Latifa.

Het programma biedt ook een prachtige selectie feature films zoals de film Chronicles of my village van Karim Traïdia, Foreign Body van Raja Amari en films van Marokkaanse bodem Headbang Lullaby en Sweat Rain. Dit jaar staat ook de kwaliteit en diversiteit van de Libanese cinema in de spotlight: van de snelle misdaadkomedie NUT$ tot de melancholieke zoektocht naar identiteit in Tramontane en The Traveller, tot een apocalyptische fantasie over Beiroet anno nu in de korte film Submarine.  

© Redactie 2017
filmfestival
cinema
arabe
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi