'Doden door gifgasaanval Idlib'

buitenland
76
4 apr '17
Door een luchtaanval, mogelijk met gifgas, zijn dinsdag in de provincie Idlib in het noordwesten van Syrië minstens 58 mensen om het leven gekomen. Onder hen zijn elf kinderen. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, dat zich beroept op medische bronnen.

Volgens activisten van het Observatorium werd de aanval op de stad Khan Sheikhoun uitgevoerd door Syrische of Russische gevechtsvliegtuigen. Tientallen mensen raakten gewond. In een videobericht sprak een arts van een aanval met gifgas. Slachtoffers vertoonden verlammings- of verstikkingsverschijnselen en sommigen hadden schuim om de mond. 

De provincie Idlib is grotendeels in handen van tegenstanders van de Syrische regering.

Chloorgas
Onderzoekers van de Verenigde Naties hebben de regering er in maart van beschuldigd in de voorafgaande maanden in de strijd om Aleppo en andere plaatsen chloorgas te hebben gebruikt. De onderzoekscommissie van de VN-Mensenrechtenraad sprak van minstens vijf chloorgasaanvallen door regeringsgetrouwe strijdkrachten.

De Syrische regering heeft herhaaldelijk het gebruik van chemische wapens ontkend. Een militaire zegsman benadrukte dinsdag dat het leger geen chemische wapens "gebruikt of heeft gebruikt, niet in het verleden en ook niet in de toekomst".

© ANP 2017
gifgasaanval
idlib
syrië
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?