Namaakproducten overspoelen Marokkaanse markt

marokko
5
8 apr '17
Er is een groeiend aantal namaakproducten op de markt in Marokko, zowel eetbare als niet-eetbare producten.

Namaakproducten winnen steeds meer terrein, ondanks de inspanningen van de bevoegde autoriteiten, geeft La Vie Eco te kennen. De hoeveelheid nagemaakte producten die worden verkocht op de binnenlandse markt wordt geschat op 10% van het totale volume van voedingsmiddelen en 5% van niet-eetbare producten. 

Babyvoeding, wasmiddel, melk, olie, thee of koffie, niets ontsnapt aan deze fraudeurs. Ondanks de hoge cijfers van namaakproducten geven de autoriteiten niet op. Het aantal invallen van de Nationale Gezondheidsdienst voor Voedselproducten (ONSSA) kende een aanzienlijke stijging. Maar,  zoals La Vie Eco aangeeft, zijn de in beslag genomen hoeveelheden slechts een topje van de ijsberg en het geeft slechts een klein deel aan van wat er werkelijk op de markt verkocht wordt. 

La Vie Eco meldt dat de vervalste producten uit drie bronnen komen. Ten eerste zijn er de Aziatische landen (China, Indonesië, Verenigde Arabische Emiraten) waar veel namaakproducten vandaan komen. 

Ten tweede hebben de lokale producenten kleine werkplaatsen waar de imitators precies de authentieke producten reproduceren met grondstoffen van goedkope en slechte kwaliteit, deze zijn vaak aanwezig in de regio Fez-Meknes en Casablanca. 

De derde categorie, die ook het meest schadelijke is voor de gezondheid, zijn producten waarvan de houdbaarheidsdatums verstreken is. Deze producten worden gepresenteerd in een nieuwe verpakking met een nieuwe datum. Deze categorie word vaak verkocht op het platteland en kleine steden, evenals markten zoals Derb Ghallef in Casablanca. 

© Redactie 2017
marokko
namaak
producten
markt
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?