Invallen in Marrakech tegen shisha plekken veroorzaken controverse

marokko
31
9 apr '17
De invallen van de politie in bekende shisha consumptie plaatsen in Marrakech gaan door, maar de luxe en toeristische accommodaties worden hierbij overgeslagen en dat veroorzaakt de nodige controverse.

De campagne uitgevoerd door de plaatselijke autoriteiten in Marrakech tegen de consumptie van shisha in de openbare ruimte, wekt lokaal de nodige controverse op. Lokale verenigingen zijn niet te spreken over het feit dat sommige high-class plaatsen, zoals hotels, restaurants, bars en discotheken nog steeds ontsnappen aan de campagne die momenteel tegen de shisha wordt uitgevoerd.

Volgens de weekendeditie van de krant Akhbar Al Yaoum vermijden de lokale overheden bepaalde plaatsen bezocht door welgestelde clientèle in de gebieden Gueliz, Palmier en Hivernage. Sommige vestigingen in deze wijken gaan zelfs zo ver dat zij speciale hoeken creëren, in de vorm van tenten, die uitsluitend zijn bestemd voor de consumptie van de waterpijp.

Als gevolg daarvan vereisen enkele verenigingen, die in het bijzonder actief zijn bij de bewustmaking van de gevaren van het gebruik van shisha, de toepassing van een gemeentelijk besluit van 26 december 2006. Dit gemeentelijke besluit verbiedt de consumptie van de waterpijp op openbare plaatsen. De verenigen willen dat alle vestigingen die deze "service" bieden, zonder uitzondering, worden aangepakt. Zij eisen ook de intrekking van de vergunning van cafés, restaurants, hotels en nachtclubs waar de shisha in het openbaar wordt geconsumeerd.

Hierbij moet worden opgemerkt dat juridisch gezien, afgezien van de wet die het gebruik van shisha op openbare plaatsen verbiedt, er geen wettelijke regeling is voor deze "activiteit" in hotels, cafés en nachtclubs. Aan de andere kant, als blijkt dat minderjarigen deel uitmaken van de klantenkring, kan de eigenaar wel worden vervolgd voor het aanzetten tot losbandigheid. Zo worden bijvoorbeeld de politie invallen op shisha plekken vaak gerechtvaardigd onder de noemer van bescherming van minderjarigen, de strijd tegen het aanzetten tot losbandigheid, en elk ander gedrag die waarschijnlijk de publieke orde beïnvloeden.

© Redactie 2017
marokko
marrakech
shisha
invallen
controverse
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?