Daesh neemt in Egypte Christenen als doelwit

buitenland
259
10 apr '17
De terreurgroep Daesh heeft zondag kort na twee bloedige zelfmoordaanslagen op kerken in het noorden van Egypte met meer geweld tegen Christenen gedreigd.

"De kruisvaarders en ongelovigen gaan met het bloed van hun zonen betalen'', luidde een verklaring die via Daesh-kanalen is verspreid. De verklaring vermeldde twee namen die van de daders zouden zijn.

Twee zelfmoordterroristen bliezen zich zondag op in een kerk in Tanta, 80 kilometer ten noorden van Caïro, en in een kerk in Alexandrië, 90 kilometer verderop. Bij de aanslagen zijn zeker 53 mensen gedood en raakten er circa 204 gewond. Het waren de bloedigste aanslagen op de Christelijke minderheid sinds jaren. De kerken waren druk bezocht op de laatste zondag voor Pasen. Het hoofd van de Egyptische Koptische kerk, paus Tawadros II, was in de kerk in Alexandrië maar bleef ongedeerd.

De rooms-katholieke paus Franciscus is van plan eind deze maand Caïro te bezoeken. Hij bad zondag voor de slachtoffers. VN-chef António Guterres hoopte dat de daders van deze afgrijselijke terroristische aanslag snel gepakt worden. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) betuigde zijn medeleven en zei dat de Kopten hard zijn getroffen op Palmzondag.

Noodtoestand De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi riep voor drie maanden de noodtoestand uit en heeft het leger de opdracht gegeven in heel het land openbare gebouwen en de infrastructuur te beschermen. De extra bescherming zal naar verwachting weinig in het straatbeeld veranderen. Militairen zijn alom aanwezig in het land dat sinds 1952 vrijwel onafgebroken door generaals wordt geregeerd.

Generaal al-Sisi greep begin juli 2013 de macht. Volgens critici van al-Sisi wakkert de repressie het extremisme aan. Maar veel Christenen zien hem als een schild tegen het extremisme dat het Midden-Oosten plaagt. Van de ruim negentig miljoen Egyptenaren zijn er naar schatting 13,5 miljoen Christen.

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© Redactie 2017
egypte
daesh
doelwit
aanslagen
kerk
christenen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?