Eerste veroordelingen voor verheerlijken terrorisme na moord Russische ambassadeur

marokko
9
11 apr '17
De rechtbank in Salé, die verantwoordelijk is voor terrorisme gerelateerde zaken, heeft onlangs haar eerste uitspraak gedaan in de zaak van het verheerlijken en aanmoedigen van de moord op de Russische ambassadeur in Turkije. De straffen variëren van acht maanden tot drie jaar gevangenisstraf.

Eén persoon werd veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf, terwijl vier anderen werden veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Een zesde verdachte werd veroordeeld tot acht maanden in de gevangenis en een boete van vijfduizend dirham.

Volgens de krant Akhbar Al Yaoum is geen enkele activist van de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (PJD) opgenomen in deze eerste ronde van veroordelingen.

In een verklaring zei de advocaat van deze activisten van de PJD, Noureddine Boubker, echter wel dat zijn cliënten worden vervolgd voor dezelfde aanklacht en kondigde aan dat de eerste zitting zal plaatsvinden op 20 april. Ook zij zullen worden vervolgd op grond van de anti-terrorisme wet voor het verontschuldigen en verheerlijken van terrorisme. Zij werden hiervoor gearresteerd door de elementen van het Centraal Bureau voor Gerechtelijk Onderzoek (BCIJ) volgend op hun publicatie op sociale netwerken waarbij zij duidelijk in de inhoud de moord op de Russische ambassadeur in Turkije aanmoedigen en verheerlijken.

Ze werden gearresteerd in reactie op een waarschuwing van het ministerie van Binnenlandse Zaken en het ministerie van Justitie middels een verklaring waarin staat "het verontschuldigen en verheerlijken van terrorisme is een strafbaar misdrijf".

© Redactie 2017
marokko
salé
veroordelingen
terrorisme
verheerlijken
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?