Marokko laat 17 VN medewerkers weer terugkeren naar hoofdkantoor Laayoune

marokko
2
11 apr '17
Ruim een jaar geleden schorste de Marokkaanse overheid 74 VN-medewerkers na de tergende uitspraken van Ban Ki-Moon over de Sahara-kwestie.

De Marokkaanse overheid staat 17 medewerkers van de Verenigde Naties die zich bezighouden met het Sahara-dossier weer toe om werkzaam te zijn op hun kantoor in Laayoune. Deel uitmakend van de zogenaamde MINURSO VN-missie kon de werkgroep als eerste haar koffers pakken na de uitspraken van Ban Ki-Moon van een jaar geleden die veel stof deden opwaaien in het land. De voormalig secretaris-generaal van de VN nam het woord bezetting in de mond als het ging over de situatie in de Sahara, doelend op het beleid van Marokko. 

Dit akkoord werd gisteravond bereikt met de permanent vertegenwoordiger van Marokko in de Verenigde Naties Omar Hilale, aldus het Marokkaanse medium Yabiladi. Men kwam dit overeen onder de grote voorwaarde dat de VN-medewerkers neutraal en zonder enige vorm van ingrijpen hun werk gaan doen. In Marokko maar ook daarbuiten is dit onderwerp al jarenlang een gevoelige politieke kwestie. 

Al sinds 1991 weigert Polisario haar gewapende krachten te verwijderen van Guerguerat, terwijl dit sinds dat jaar officieel als een gedemilitariseerde zone moet gelden. 

© Redactie 2017
marokko
verenigde naties
sahara
laayoune
ban ki-moon
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?