Op prive-bezoek in Cuba, bedrijft Koning Mohammed VI discrete diplomatie

buitenland
5
13 apr '17
Tijdens zijn vakantie in Cuba hield Koning Mohammed VI op een discrete manier diplomatieke ontmoetingen met hoge Cubaanse functionarissen.

Cuba wordt beschouwd als het bolwerk van de Polisario in Latijns-Amerika en deze discrete diplomatieke ontmoetingen kunnen een voorteken zijn van hernieuwde relaties tussen Marokko en Cuba.

Na een zeer druk jaar, bekroond door de terugkeer van Marokko tot de Afrikaanse Unie, vertrok de Koning, vergezeld door Lalla Salma, Moulay El Hassan en Lalla Khadija, op 7 april voor een privé-bezoek naar Cuba. Dit riep al enkele vraagtekens op, want waarom naar Cuba, een land dat beschouwd wordt als een van de bastions van de Polisario in Latijns-Amerika. Zelfs in Algerije waren ze verrast, "Mohammed VI op vakantie bij de vijand", titelde een Algerijnse nieuwssite.

In Cuba werd de Koning en zijn gezin echter warm onthaald. "De Cubaanse bevolking ontving de Koning enthousiast. Waar hij ook gaat, de Cubanen benaderen hem voor een foto of een handdruk", meldde le360 bij monde van een getuige.

Het privé-verblijf van de Koning in Cuba heeft door de ontmoetingen met hoge Cubaanse functionarissen dus ook een diplomatiek aspect gekregen. Zelfs voor zijn vakantie, kiest de Koning klaarblijkelijk zijn bestemmingen in overeenstemming met de belangen van het land.

Net zoals de Koning tijdens zijn Afrika toer de economische en culturele banden in de landen van zuidelijk en oostelijk Afrika aanhaalde en verstevigde, is hij nu naar Cuba, hopend om een nieuwe dynamiek in de Marokkaanse-Cubaanse betrekkingen te initiëren. 

© Redactie 2017
mohammed vi
cuba
diplomatie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi