Marokko op zoek naar mogelijkheden om band met post-brexit Groot-Brittannië te verstevigen

marokko
2
15 apr '17
Waar Europa zich zorgen maakt over de politieke en economische banden met de Britten, ziet men in Marokko juist kansen.

Groot-Brittannië scheidde zich onlangs, na een bindend referendum, af van de Europese Unie. In Europa was en is er veel om te doen, in vele andere landen is men ook steeds meer het geluid gaan vertolken van een afscheiding. Daar waar andere landen de situatie kritisch bestuderen en afwachtend reageren, ziet men in Marokko de Brexit als een uitgesproken kans om de banden met het land te verstevigen. Zowel in politiek als in economisch opzicht geeft de Brexit voldoende kansen om toenadering te zoeken. 

Onlangs vond er in Casablanca een bijeenkomst plaats tussen vertegenwoordigers van de bankenwereld, de politiek en het bedrijfsleven van beide landen, aldus het Marokkaanse persbureau MAP. Tijdens deze bijeenkomst werd van beide kanten benadrukt dat er, mits er samen wordt gewerkt, genoeg kansen zijn om economische groei te bewerkstelligen. De vice-voorzitter van de ondernemersorganisatie, Faisal Mekouar, vertelde tegenover BuzzFeed dat Marokko één van de belangrijkste partners van Groot-Brittannië is in de regio. Bovendien geldt het land als één van de beste partners als het gaat om infrastructuur, de verbinding met Europa en de ligging. 

Mogelijke groeimarkten die genoemd worden zijn de auto-industrie, ruimtevaart en het opwekken en ontwikkelen van methoden voor duurzame energie. Vorig kalenderjaar werd er voor 5,85 miljard dirham geïmporteerd en voor een bedrag van 5,138 miljard dirham geëxporteerd.  

© Redactie 2017
marokko
groot-brittannië
brexit
diplomatie
banden
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?