Minister van Gezondheid belooft nieuwe ziekenhuizen na dood 2-jarige Idya

marokko
62
16 apr '17
De minister vertelt zijn kant van het verhaal en doet een opvallende aankondiging.

Er was de afgelopen dagen veel om te doen in Marokko, het overlijden van de nog maar 2-jarige Idya Fakhreddine. Het meisje wat afkomstig is uit een dorp in het zuid-oosten van Marokko, werd door het gebrek van simpele medische faciliteiten slachtoffer met fatale afloop. Het peutertje wat aanvankelijk te kampen had met een hersenbloeding veroorzaakt door een schedelbreuk na een val, kon niet op tijd de juiste medische zorg krijgen. 

Na eerder te zijn ondergebracht in een lokaal ziekenhuis werd ze al gauw doorverwezen naar het regionale ziekenhuis Moulay Ali Cherif. Daar aangekomen stelde de aanwezige arts na een medische scan te hebben gedaan, dat ze overgebracht moest worden naar een ziekenhuis in Fes voor verdere behandeling. De arts stelde de vader van Idya gerust en drukte hem op het hart dat ze slechts een beetje was gebroken in haar schedel, aldus hetgeen wat Moroccoworldnews van de vader citeert. 

Onderweg naar Fes bleek het kwetsuur zijn tol te eisen, Idya liet al na een uur onderweg te zijn het leven. 

Persbericht minister van Gezondheid naar aanleiding van incident
Ook het ministerie van Gezondheid heeft lucht gekregen van de zaak en geeft bij monde van de minister, Houcine El Ouardi, haar kijk op deze zaak in een uitgebreid persbericht. El Ouardi stelt dat de apparatuur waarmee de eerste diagnose is gesteld in het ziekenhuis in Errachidia correct functioneerde. Hij spreekt daarmee eerdere berichten dat de scanner defect zou zijn tegen. Tevens stelt hij dat het onvermijdelijk was om Idya over te brengen naar het CHU Hassan II ziekenhuis in Fes, alleen daar kon men een exacte diagnose vaststellen. 

Voor deze zaak is door El Ouardi een onderzoekscommissie in het leven geroepen die zal nalopen wie en wanneer verantwoordelijkheid heeft gedragen tijdens deze medische misser. Tevens is te lezen dat de minister onlangs persoonlijk contact heeft gehad met de familie van Idya en hen dan ook heeft gecondoleerd. Ook zou hij een provinciale delegatie de opdracht hebben gegeven de familie thuis op te zoeken. 

Bouw nieuwe ziekenhuizen in de regio
Niet onbelangrijk in deze kwestie stipte El Ouardi ook het punt van medische zorg in de regio aan. Zowel nieuwe ziekenhuizen als de uitbreiding van bestaande instellingen staan nadrukkelijk op de agenda van het departement. Men is al bezig met verschillende projecten waarvan de meeste eind 2018 of begin 2019 opgeleverd kunnen worden. 

© Redactie 2017
marokko
minister
gezondheid
idya fakhreddine
ziekenhuizen
faciliteiten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?