Khiame: 'Algerije moet meer samenwerken in de strijd tegen terrorisme' (video)

marokko
5
17 apr '17
Abdelhak El Khiame, directeur van de veiligheid- en Inlichtingendienst (BCIJ), betreurde het gebrek aan medewerking van de Algerijnse autoriteiten in de strijd tegen terrorisme, wetende dat het risico van onveiligheid in de Sahel niet kan worden verwaarloosd.

Uitgenodigd door France24 (Arabic) om te praten over de ervaringen van Marokko in de omgang met terroristische dreigingen, vertelde Abdelhak El Khiame over de missie en het werk van de BCIJ, die in Marokko ook regelmatig gekscherend de "Marokkaanse FBI" wordt genoemd.

Hij onthulde o.a. dat 43 terroristische cellen zijn ontmanteld sinds de lancering van de BCIJ in 2015 en dat deze cellen al werden ontmanteld voordat ze enige actie konden ondernemen. 

Hij onthulde ook dat er 1623 Marokkaanse strijders in het buitenland zijn, en dat 400 anderen stierven in de strijd. “78 mensen kwamen terug uit deze oorlogsgebieden. We gaan met deze mensen om volgens de wet. Het eerste wat we doen is ze verhoren over de reden waarom ze vertrokken zijn naar deze zones, want het is verboden volgens de Marokkaanse wet, daarna worden ze overgedragen aan de openbare aanklager voor verder onderzoek”.

Hij benadrukte ook de samenwerking met de buitenlandse inlichtingendiensten en de efficiëntie van Marokko die nu wordt erkend op het internationale toneel. De directeur van de BCIJ wees ook op de verantwoordelijkheid van de Algerijnse overheid die alle samenwerking weigert betreffende de Sahel.

Het volledige interview is hier te bekijken:


Youtube link

© Redactie 2017
marokko
algerije
samenwerken
terrorisme
khiame
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?