PVV: dubbele nationaliteit onmogelijk maken

algemeen
80
18 apr '17
De PVV werkt aan een voorstel om het hebben van een dubbele nationaliteit onmogelijk te maken.
Fractieleider Geert Wilders heeft dat dinsdag aangekondigd. Volgens hem moet het worden verboden dat iemand twee paspoorten heeft. "Zolang je Turk bent moet je geen Nederlander kunnen worden." Wilders gaf toe dat het "ingewikkeld" is dat wettelijk te regelen. "We zijn het nu aan het uitzoeken." Met de Turkse wet, die het opgeven van de Turkse nationaliteit belemmert, heeft hij "niets te maken".

De aankondiging van Wilders komt enkele dagen na een referendum in Turkije, waarbij een nipte meerderheid instemde met een grondwetswijziging die de Turkse president aanzienlijk meer macht geeft. Een meerderheid van de Turken in Nederland die stemrecht hebben en daarvan gebruikmaakten, stemde voor de grondwetswijziging.

De PVV verzet zich al jaren tegen het hebben van een dubbele nationaliteit. Ze maakte hiervan in 2007 een punt bij de benoeming van staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie en later bij de verkiezing van Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib, die respectievelijk de Turkse en de Marokkaanse nationaliteit hebben. Ook koningin Máxima heeft een dubbel paspoort: naast een Nederlands een Argentijns. Volgens Wilders moet de wet waaraan zijn fractie werkt gelden "voor iedereen, maar de Turken voorop".
© ANP 2017
pvv
dubbele
nationaliteit
geert wilders
onmogelijk
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
arrestatie
ziekenhuis
chan 2018
mishandeling
jamal sellami
drugs
frmf
drugshandel
achraf bencharki
dgsn
atlasleeuwen
casablanca
mohammed vi
tanger
hervé renard
marrakech
rabat
spanje
wk 2018
daesh
politie
agadir
trump
al hoceima