PNEA: 'Van de Marokkaanse scholieren rookt 15%, gebruikt 13% drugs en spijbelt ruim 22%'

buitenland
7
19 apr '17
Geen positieve tendens zo lijkt het als het om de Marokkaanse student gaat.
Onthutsende cijfers uit een recentelijk onderzoek van het PNEA onder de scholieren in Marokko. Het instituut wat zich globaal bezigt met onderzoeken ter verbetering van het onderwijs in het land kwam onlangs met een rapport wat men enigszins zorgwekkend kan noemen. Een van de feiten die aan het licht kwam was het ervaren van verbaal of non-verbaal geweld gedurende de studie, dit gaat dan om het middelbaar onderwijs: men kan stellen dat één op de vijf studenten hier wel mee te maken heeft, zowel als slachtoffer als dader.

Lastig gevallen worden, seksuele intimidatie, is ook één van de onderzochte zaken door het PNEA. Duidelijk is dat meiden hier meer last van hebben dan jongens, namelijk 19% tegenover 16%. Dat lastig gevallen worden, daar kunnen docenten en medewerkers van onderwijsinstellingen zich ook schuldig aan maken, zo blijkt. 

Het lijkt, zo kan men concluderen uit het onderzoek, dat verbaal geweld de boventoon voert in het Marokkaanse onderwijs. Ruim 45% van de onderzochte gevallen geeft toe op een verbale wijze negatief te zijn bejegend door de docenten. 

Drugs- en alcoholgebruik, een zorgwekkende trend
Meer zorgwekkend is de verslaving aan alcohol en drugs door Marokkaanse scholieren, onderzoeken van andere instellingen wijzen uit dat zo'n 600.000 Marokkaanse scholieren verslaafd zijn aan drugs. Hiervan zouden er zo'n 16.000 ook nog eens verslaafd zijn aan hard-drugs als cocaïne en heroïne. 

marokko
onderzoek
studenten
pnea
roken
drugsgebruik
schooluitval
verzuim
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
jamal sellami
arrestatie
chan 2018
ziekenhuis
amsterdam
cybercriminaliteit
gevangenisstraf
wydad casablanca
moskee
botola pro
atlasleeuwen
casablanca
mohammed vi
tanger
hervé renard
marrakech
rabat
spanje
wk 2018
daesh
politie
agadir
trump
al hoceima