Half jaar cel op smokkel gevangenissen

algemeen
1
20 apr '17
Bezoekers die telefoons en andere smokkelwaar de gevangenis binnenbrengen, kunnen in de toekomst worden bestraft met maximaal een half jaar cel of een hoge geldboete.

Dat staat in een nieuw wetsvoorstel van staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie.

Dijkhoff maakte in september bekend te werken aan de strafbaarstelling. Het gaat om spullen die op zichzelf legaal zijn, zoals gereedschap, telefoons en tablets, maar waarvan het bezit binnen de muren van de gevangenis verboden is.

Het binnenbrengen van illegale spullen als drugs en wapens kan al worden bestraft, maar dat is moeilijker bij bijvoorbeeld een telefoon. Dan moet eerst worden bewezen dat het gaat om hulp om te ontsnappen of om crimineel handelen. Meestal blijft het daarom bij het ontzeggen van de toegang tot de gevangenis.

Contrabande
In de Tweede Kamer is woensdag gesproken over de veiligheid van het personeel in de gevangenissen. Een belangrijk punt is de contrabande binnen de muren van de inrichtingen die tot gevaarlijke situaties kan leiden.

Volgens staatssecretaris Dijkhoff is het "een voortdurende strijd" om smokkelwaar buiten de inrichtingen te houden. Gedetineerden en criminelen buiten de muren verzinnen steeds nieuwe manieren om spullen binnen te krijgen. Zo worden minitelefoons in een tennisbal over de gevangenismuren gegooid en worden soms zelfs drones ingezet.

Smokkelwaar onderschept
Smokkelwaar als mobiele telefoons en drugs worden in grote hoeveelheden onderschept in Nederlandse gevangenissen. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) gaf vorig jaar documenten vrij over vele honderden vondsten in de jaren 2012-2016.

De Tweede Kamer sprak woensdag ook over de brandbrief die de centrale ondernemingsraad van de DJI onlangs stuurde. Daarin staat dat de werkdruk extreem hoog is en dat de veiligheid van medewerkers en gedetineerden in gevaar is. Dijkhoff liet weten dat er momenteel nieuw personeel wordt geworven.

© ANP 2017
smokkel
gevangenissen
celstraf
geldboete
dijkhoff
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi