Van Gogh museum wil jongeren met migratieachtergrond aantrekken, hou wel rekening met 'servicegesprek'

buitenland
2
20 apr '17
Het Van Gogh Museum in Amsterdam wil beter in beeld komen bij jonge Amsterdammers met een Surinaamse, Turkse, Antilliaanse en Marokkaanse achtergrond. Bij een incident met een jonge Marokkaanse bezoeker afgelopen zomer hebben ze zich bij deze doelgroep alleen niet in een heel positief daglicht geplaatst.

In een programma met de titel 'Van Gogh verbindt', komt het museum de komende vier jaar met zo'n veertig activiteiten voor en met deze groepen.

Directeur Axel Rüger wil dat "de nalatenschap van Van Gogh voor iedereen van betekenis" is en daarom uitvinden hoe de kunstenaar ook genoemde jongeren in de hoofdstad kan "inspireren". Verder wil Rüger "bewustwording creëren voor culturele diversiteit binnen de eigen organisatie", meldt het ANP.

Opmerkelijk is wel dat een Marokkaanse bezoeker, een jonge Marokkaanse Amsterdammer genaamd Jaouad, afgelopen zomer in de rij moest melden aan een beveiliger wat hij daar eigenlijk kwam doen. Toen de jongen daarop boos werd, is hem de toegang ontzegt. De beveiliger zou ook gezegd hebben "Ik heb liever geen Marokkanen binnen". Alhoewel dat niet is gefilmd en daarom niet te bewijzen is, is wel duidelijk te horen op de video "'waarvoor wil je die (doelend op de schilderijen die Jaouad aan geeft te willen zien) zien dan en wat is je doel?". 

Het Van Gogh museum schaarde het toen in een verklaring daarop onder de noemer "een servicegesprek", er is hierna nooit meer een gesprek geweest met de desbetreffende bezoeker om dit op een positieve manier te bespreken. Allicht had dit een positieve draai kunnen krijgen om hiermee te laten zien dat jongeren met een Marokkaanse migratieachtergrond wél welkom zijn. De politie heeft de zaak afgedaan wegens gebrek aan bewijs. Zie de eerdere nieuwsberichten:

Beveiliger Van Gogh Museum: 'Ik heb liever geen Marokkanen binnen'
Reactie op verklaring Van Gogh Museum om discriminatie Jaouad (video)

© Redactie 2017
van gogh museum
migratieachtergrond
servicegesprek
profileren
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?