Invasie van gevaarlijke 'kwallen' op stranden in Safi en El Jadida

marokko
2
21 apr '17
Honderden 'kwallen' zijn gevonden aan de stranden van Safi en El Jadida. Op het strand van El Haouzia, richting Oualidia, raakte een kind zelfs zeer ernstig gewond.

De 'kwallen' zijn van het Portugese type Physalia en worden ook al wel "Portugees oorlogschip" genoemd. Het Portugees oorlogsschip is een 'kwal' die voorkomt in de warmere zeeën. Het is geen echte kwal, maar een complexe kolonie van honderden poliepen van vier typen. De naam is afkomstig van de ontdekkingsreizigers uit de 16e eeuw, toen Portugal op zee machtiger was dan Engeland en Spanje en de Portugese oorlogsschepen iedereen angst inboezemden, net als dit "dier", aldus wikipedia.

De Portugese oorlogsschip wordt vaak ten onrechte als kwal aangegeven. Dit kan tot een verkeerde behandeling van de beten leiden, aangezien het gif van poliepen van een andere samenstelling dan dat van een schijfkwal is. Het gif doodt meestal niet, maar veroorzaakt wel veel pijn, en eventueel koorts, een shock, en ademhalingsproblemen. Toch overleven sommige mensen een ontmoeting met de Portugese oorlogsschip niet, niet in de laatste plaats door het gevaar in het water in de tentakels te raken, verlamd te raken en te verdrinken.

Op het strand van El Haouzia, naar richting Oualidia, raakte ook een jongetje ernstig gewond die uit nieuwsgierigheid de 'kwallen' van dichtbij wilde bekijken, aldus de Arabische krant Al Akhbar. 

De hittegolf die de laatste dagen woedde, lijkt de belangrijkste oorzaak van de verschijning van deze zeer zeldzame soort 'kwallen' te zijn. In de verklaringen aan de krant beweerden deskundigen dat er in de Egeïsche regio en in de Indische Oceaan meer sprake is van fysieke activiteiten, terwijl ze in deze regio van de Atlantische Oceaan nauwelijks of niet aanwezig zijn. Het fenomeen van de opwarming van de aarde zou hebben geholpen om ze uit hun natuurlijke omgeving te krijgen.

© Redactie 2017
marokko
safi
el jadida
kwallen
invasie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi