Marokko wil in juni al beginnen met liberaliseren waarde v/d dirham

marokko
45
21 apr '17
Deel uitmakend van een groter financieel hervormingsplan zal er ook wat moeten gebeuren aan de waardeontwikkeling van de dirham.

Marokko wil uitgebreid financieel gaan hervormen en daar hoort ook de herwaardering van de valuta van het land bij. In nauwe samenwerking met het Internationaal Monetair Fonds is bepaald dat de liberalisering van de dirham één van de voorwaarden is voor deze financiële hervorming. Vandaar ook dat de minister van Financiën, Mohammed Boussaid, onlangs bekend maakte dat Marokko zal meewerken aan de wens van het IMF. Verwacht wordt dan ook dat deze liberalisering rond de maand juni in gang gezet gaat worden. 

Marokko is in Noord-Afrika de grootste afnemer van energie en is daarom ook gebaat bij een gunstige valuta, voor zowel import als export. Het afgelopen kwartaal alleen al werd er voor 45,47 miljard dirham aan energie geimporteerd, een stijging van maar liefst 20,6% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. 

De directeur van de centrale bank van Marokko, Abdellatif Jaouhri, zegt onlangs om de tafel te hebben gezeten met belangrijke verantwoordelijken bij het ministerie van Financiën. Uit dit overleg is duidelijk geworden dat er overeenstemming is om in het tweede kwartaal de liberalisering van de dirham concrete vormen aan te gaan laten nemen.  

© Redactie 2017
marokko
dirham
internationaal monetair fonds
valuta
liberalisatie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi