Marokko wil in juni al beginnen met liberaliseren waarde v/d dirham

economie
45
21 apr '17
Deel uitmakend van een groter financieel hervormingsplan zal er ook wat moeten gebeuren aan de waardeontwikkeling van de dirham.
Marokko wil uitgebreid financieel gaan hervormen en daar hoort ook de herwaardering van de valuta van het land bij. In nauwe samenwerking met het Internationaal Monetair Fonds is bepaald dat de liberalisering van de dirham één van de voorwaarden is voor deze financiële hervorming. Vandaar ook dat de minister van Financiën, Mohammed Boussaid, onlangs bekend maakte dat Marokko zal meewerken aan de wens van het IMF. Verwacht wordt dan ook dat deze liberalisering rond de maand juni in gang gezet gaat worden. 

Marokko is in Noord-Afrika de grootste afnemer van energie en is daarom ook gebaat bij een gunstige valuta, voor zowel import als export. Het afgelopen kwartaal alleen al werd er voor 45,47 miljard dirham aan energie geimporteerd, een stijging van maar liefst 20,6% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. 

De directeur van de centrale bank van Marokko, Abdellatif Jaouhri, zegt onlangs om de tafel te hebben gezeten met belangrijke verantwoordelijken bij het ministerie van Financiën. Uit dit overleg is duidelijk geworden dat er overeenstemming is om in het tweede kwartaal de liberalisering van de dirham concrete vormen aan te gaan laten nemen.  


© Redactie 2017
marokko
dirham
internationaal monetair fonds
valuta
liberalisatie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
verenigde staten
jemen
saoedi-arabië
mocromaffia
nabil b
ridouan taghi
israël
advocaat
benjamin netanyahu
cl
atlasleeuwen
casablanca
frmf
marrakech
politie
tanger
ajax
iran
spanje
moord
daesh
rabat
dgsn
caf
mohammed vi