Marokko spreekt zich uit over onmenselijke behandeling Syrische vluchtelingen bij grens door Algerije

marokko
26
23 apr '17
De vluchtelingen zouden onder erbarmelijke omstandigheden door Algerije naar Marokko zijn gestuurd.

De Marokkaanse autoriteiten zijn niet te spreken over hoe Algerije een vijftigtal Syrische vluchtelingen heeft behandeld in hun tocht naar Marokko. In het grensgebied bij Figuig zouden deze vluchtelingen simpelweg aan hun lot zijn overgelaten door de Algerijnse autoriteiten. In een persverklaring van het ministerie van Binnenlandse Zaken is te lezen dat de Algerijnen zonder enige vorm van nazorg de Syriers aan hun lot hebben overgelaten. 

Zo zouden ze zijn begeleid naar de grensstreek en vervolgens, tegen de grensreglementen van Marokko, het land zijn binnengelaten. Iets waar de immigranten uiteindelijk zwaar de dupe van zijn geworden, Algerije zou volgens het ministerie hen nooit onbegeleid die kant op hebben mogen sturen. Gezien de weersomstandigheden en het onherbergzame gebied is de reis vele vluchtelingen erg zwaar gevallen, gesproken wordt zelfs van erbarmelijke omstandigheden waarin de groep is aangetroffen. 

Verder staat er in de verklaring dat het niet de eerste keer is dat Algerije op een dergelijke manier handelt. In het verleden al werden groepen kansarme vluchtelingen gedropt bij grens met Marokko.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken riep hierop gisteren de Algerijnse ambassadeur in Rabat op het matje om te protesteren tegen deze gang van zaken. "Hem werd verteld over de getuigenissen en de foto's die onweerlegbaar bevestigen dat deze mensen het Algerijnse grondgebied hebben overschreden voordat ze Marokko bereikten", aldus een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

© Redactie 2017
marokko
algerije
vluchtelingen
syrie
opvang
schandalig
erbarmelijk
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?