Vader naar rechter om chemokuur voor kind

algemeen
20
25 apr '17
Een heftige zaak, de kortgedingrechter in Alkmaar doet op 12 mei uitspraak in een zaak die draait om de vraag of een twaalfjarig kankerpatiëntje tegen zijn wil verder moet worden behandeld voor zijn ziekte.

De door de vader van het kind aangespannen zaak tegen de stichting De Jeugd- & Gezinsbeschermers, dat toezicht heeft op het kind, speelde zich dinsdag achter gesloten deuren af.

Het twaalfjarige jongetje uit Noord-Holland werd eind vorig jaar zes weken lang dagelijks bestraald vanwege een hersentumor en had in maart met een vervolgbehandeling in de vorm van een chemokuur moeten starten. Dat wil het jongetje echter niet, zo heeft hij zelf aangegeven en dat is ook de overtuiging van een psychiater. Die heeft het jonge patiëntje na onderzoek wilsbekwaam verklaard.

De vader heeft ernstige twijfels bij die conclusie, zo valt op te maken uit de dagvaarding die in de zaak is uitgebracht. Hij is er helemaal niet zeker van dat zijn kind niet verder wil leven. Hij heeft geprobeerd via de gezinsvoogd de zaak aan de rechter voor te laten leggen.Toen de gezinsvoogd bleef weigeren, spande hij zelf een zaak aan.

Pers buiten de deur

De pers werd dinsdag zorgvuldig buiten de deur gehouden tijdens de behandeling. Na afloop weigerden beide partijen elke toelichting. Vertegenwoordigers van De Jeugd- & Gezinsbeschermers hielden het bij een resoluut "nee". "Misschien later", sprak de vader. Hij is gescheiden van de moeder, die van meet af aan weinig heil zag in een medisch traject van bestralingen en chemokuren en een voorkeur had voor alternatieve behandeling. De jongen werd mede om die reden onder toezicht geplaatst.

Volgens de dagvaarding hebben medici verklaard dat zijn kansen op genezing zonder verdere behandeling fiftyfifty zijn. Bij een vervolgbehandeling bedraagt zijn overlevingskans 75 tot 80 procent.

© ANP 2017
chemokuur
kind
rechter
vader
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi