Tetouan viert plaatsing van medina op werelderfgoedlijst 20 jaar geleden

marokko
0
25 apr '17
Gisteren vierde de stad Tetouan met diverse festiviteiten de twintigste verjaardag van de plaatsing van de medina op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

"Tetouan: vijf eeuwen van beschaving en twintig jaar van globaliteit", was de titel van de festiviteiten ter ere van deze gelegenheid, meldt Lefr360.

Sprekend op de gelegenheid benadrukte Mohammed Idaomar, voorzitter van de gemeente Tetouan, dat het doel van het evenement was om met de inwoners van de medina in Tetouan te communiceren en hen bewust te maken van het belang van het behoud van het historisch erfgoed.

Het was ook een gelegenheid om de burgemeesters van de zeven Marokkaanse steden die zijn opgenomen op de werelderfgoedlijst samen te brengen, om ervaringen te delen en een collectief bewustzijn te ontwikkelen over de uitdagingen waarmee de medina's worden geconfronteerd. Dreigende instorting, sociale onzekerheid, overbevolking, veiligheid, hygiëne en hoge kosten voor het behoud van historische monumenten tellen als enkele van de uitdagingen. Het vinden van gemeenschappelijke en geharmoniseerde oplossingen moet het mogelijk maken om dit gemeenschappelijke erfgoed te bewaren, voegde Mohamed Idaomar nog toe.

De medina van Tetouan werd in 1997 geclassificeerd, herinnerde Mehdi Zouak, manager bij UNESCO. Het is een bijzonder cultureel eigendom dat getuigt van vijf eeuwen Marokkaans-Andalusische beschaving.

Deze vijf kilometer lange vesting met zijn zeven hoofdpoorten wordt onderscheiden door een bepaalde stedelijke verdeling, een rustige woonwijk en een fantastische ambachtelijke en artistieke productieplaats. Deze medina is ook bijzonder compleet. Het behoudt zijn hele historische stedelijke indeling met zijn moskeeën, zawiya's en hamams. Er is een bijzondere kledingkunst en een speciale gastronomie, observeerde Zouak.

Deze specialist in het beheer en het behoud van cultureel erfgoed wees op het belang van het behoud van dit erfgoed, onderwijl richtend op de toekomst. Hij riep op tot het opzetten van geïntegreerde ontwikkelingsprojecten waarvan de bewoners van de medina de belangrijkste begunstigden moeten zijn. Hij benoemde hierbij ook het project om de medina van Tetouan (2011-2014) te rehabiliteren,  welke werd ingehuldigd door Koning Mohammed VI, en waarvoor een budget van 315 miljoen dirham was gewijd.

© Redactie 2017
marokko
tetouan
medina
werelderfgoedlijst
viering
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi