Vier jaar cel voor ronselen jihadstrijders

algemeen
0
26 apr '17
Een 28-jarige Marokkaanse asielzoeker moet vier jaar de cel in.

Volgens de rechtbank in Roermond heeft de man deelgenomen aan een terroristische organisatie door mensen te werven voor de gewapende strijd in het kalifaat van terreurgroep Daesh. Hij deed dat vorig jaar in het asielzoekerscentrum (azc) in Echt.

De man toonde onder meer opruiende video's van Daesh waarin werd opgeroepen Joden, Christenen en andere "ongelovigen" te vermoorden. Op de 544 video's en meer dan 10.000 foto's op zijn telefoon waren onder meer mensen te zien die werden vermoord.

De man zat ruim een week in het azc in Echt, toen hij op 20 april 2016 werd aangehouden. Eerder had hij vergeefs geprobeerd in Duitsland asiel aan te vragen. Daarvoor verbleef hij drie jaar lang in Spanje. Ook in deze landen is een dossier van hem gemaakt. Hij blijkt een vurig pleitbezorger te zijn voor het kalifaat.

Grote vrees

In het azc probeerde de man twee bewoners aan te zetten tot deelname aan de gewapende strijd. De rechtbank spreekt van misdaden tegen de nationale veiligheid bedoeld om burgers grote vrees aan te jagen. De man roemde het kalifaat en Daesh. Hij had volgens de rechtbank contacten met strijders in het kalifaat en was contactpersoon voor Daesh.

De rechtbank verwierp een beroep op de vrijheid van meningsuiting en sprak van misbruik van deze vrijheid.

De uitspraak van de rechtbank is conform de eis.

© ANP 2017
ronselen
jihad
asielzoeker
marokkaans
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi