De feiten op een rij na 2 jaar Uber in Marokko

marokko
0
2 mei '17
Ook in Marokko heeft de populaire taxidienst voeten aan de grond gekregen, nu alweer 2 jaar geleden.

Waar het in vele andere landen bol staat van de negatieve reacties over taxidienst Uber, is men in Marokko ook veelal niet te spreken over deze toetreder op de taximarkt. Bekend is, zo meldt de algemeen directrice van Uber Maroc, dat hun chauffeurs heel veel met fysiek en verbaal geweld te maken krijgen. Meryem Belqziz zegt hier het volgende over: "Ondanks dat we ervoor hebben gezorgd dat alles juridisch in de haak is blijven onze chauffeurs het mikpunt van geweld en kritiek, ook gebeurt het vaak dat ze boetes opgelegd krijgen. Nog meer dan dat we voorheen hebben gedaan proberen we onze medewerkers bij te staan. Vergoedingen na incidenten van geweld en boetes kunnen oplopen tot zo'n 5000 dirham."

Het is overigens niet zo dat er alleen maar negativiteit om de dienst heen hangt. Als het om het gebruik gaat is er de afgelopen jaren een aanzienlijke groei waar te nemen. In Marokko rijden er in totaal 12.000 Uber-chauffeurs waarvan er 500 maandelijks actief zijn. De gemiddelde opbrengst per rit bedraagt 35 dirham, in Casablanca kun je door 15 tot 20 ritten per dag al gauw zo'n 12.000 dirham per maand verdienen. 

Vooral populair onder toeristen
In de grote steden als Casablanca, Marrakech, Rabat en Tanger is de dienst het meeste in trek. Van het totale aantal gebruikers is 38% toerist, afkomstig uit in totaal 67 landen (de meest frequente gebruikers komen uit de VS, China of Frankrijk). Wat heeft bijgedragen aan het hogere gebruik is dat je in Marokko sinds kort ook contant kan betalen in plaats van het gebruikelijke betaalmiddel, de creditcard. Dit heeft ervoor gezorgd dat 40% van de betalingen momenteel contant geschiedt. 

Belqziz is ervan overtuigd dat het succes in Marokko door te trekken is naar andere landen in Noord-Afrika en de sub-Sahara regio. Verwacht wordt dan ook dat men daar de dienst binnenkort uit gaat rollen. 

© Redactie 2017
marokko
uber
taxi
dienst
app
sector
statistieken
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi