Tafraout, het bolwerk van de slipper 'Adoukane' (video)

marokko
0
3 mei '17
De slippers van Tafraout, bekend om hun gele kleur, overleven industrialisatie dankzij de ambachtslieden.

"Adoukane", de traditionele slipper uit Tafrouat is nog steeds in trek. Een camerateam van le360 ging op bezoek bij de vrouwen en mannen die de slippers maken.

Een inwoner van het kleine stadje zegt dat hij 1 keer per jaar een nieuw paar koopt. "De prijs is redelijk, het varieert tussen de 90 en 100 dirham," zegt hij.

Volgens één van de ambachtslieden is het meest belangrijke in het productieproces dat het leer afkomstig is uit de plaats Tinzit. Het looien van het leer gebeurd door middel van natuurlijke producten, zoals de schil van granaatappel. Als het leer eenmaal bewerkt is wordt deze gesneden naar gelang de afmetingen van de schoen.
 
Vervolgens komt de stap van het verven. Deze wordt uitgevoerd volgens twee methoden: hetzij met behulp van een natuurlijk poeder dat opgelost wordt in water, of door het leer chemisch te kleuren. De kleuren zijn op aanvraag, in Tafraouat gaat de voorkeur uit naar de gele kleur.

Hierna volgt de stap van het assembleren en het naaien.

Het decoreren van de muil (babouche) wordt gedaan met behulp van borduren, elke vakman heeft zijn eigen stijl. Het borduurwerk van Tafraout is anders dan die van Chtouka of Aït Baha.
 
Wat betreft de zolen geeft een Franse toeriste aan dat haar voorkeur naar rubber uit gaat. "De slippers zijn van goede kwaliteit en elk jaar koop ik verschillende paren die ik aan mijn familie geef", zei ze tegen de camera.
 
De vertegenwoordiger van de beroepsvereniging voor het "behoud van de slipper van Tafraout", vraagt vervolgens om financiële steun om dit product te behouden, welke deel uitmaakt van het erfgoed van de regio Souss en het Marokkaanse Koninkrijk. 

Youtube link

© Redactie 2017
marokko
tafraout
babouche
adoukane
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi