Toenemende zorgen over lot Syrische vluchtelingen bij grens Algerije

marokko
3
6 mei '17
Zowel Human Rights Watch als een Marokkaanse deskundige vinden dat er actie moet worden ondernomen.

De humanitaire arts Zouhair Lahna zit er al geruime tijd mee in zijn maag, de omstandigheden waarin de uitgezette vluchtelingen in de bufferzone met de grens van Algerije zich bevinden. De groep van 55 vluchtelingen werd onlangs op een beschamende wijze het land uitgezet door buurland Algerije en bivakkeert nu al 2 weken in onherbergzaam gebied. Lahna laat zich tegenover het Marokkaanse medium Huffington Post uit over de kwestie: 'Ondanks de hulp die ze krijgen van de inwoners van Figuig en Bouarfa leven ze momenteel nog steeds onder zeer slechte omstandigheden. Het is noodzakelijk dat er door de autoriteiten van beide landen een oplossing moet komen voor deze 55 mensen.'

De groep van 55 vluchtelingen bestaat uit 41 Syriërs afkomstig uit Homs en 14 Koerden (in totaal 20 vrouw waarvan 2 zwanger en 22 kinderen). Behalve mensenrechtenactivisten in Marokko buigt ook het bekende Human Rights Watch zich over de kwestie. Zij verklaarden onlangs dat Marokko aan 9 personen toegang tot het land heeft verschaft middels visums. Dit zou de woordvoerder van de vluchtelingenorganisatie van Marokko bekend hebben gemaakt. 

Het moment van uitzetting
Één van de getroffen vluchtelingen zou aan Human Rights Watch het verloop van de uitzetting hebben toegelicht. "De lokale bevolking hielp ons toen we Marokko binnen wilden komen, echter werden we al gauw tegengehouden door de Marokkaanse grenspolitie. Deze stuurden ons weer terug naar Algerije, na de nacht buiten te hebben doorgebracht werden we ook door de Algerijnen weggestuurd. Nu zijn we gestrand in niemandsland".

© Redactie 2017
marokko
algerije
syrie
vluchtelingen
human rights watch
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi