Situatie afgestudeerden in Marokko zorgelijk, toegang arbeidsmarkt blijft zeer beperkt

marokko
24
10 mei '17
Schrijnend is het feit dat ongeschoolden sneller toegang hebben tot de arbeidsmarkt dan gediplomeerden.

De nog altijd ontbrekende verbinding tussen afstuderen en doorstromen naar de arbeidsmarkt blijft een groot probleem in Marokko. Uit recente cijfers van het centraal planbureau van Marokko, het HCP (Haut Commissariat au Plan) wordt duidelijk hoe zorgelijk de huidige situatie is voor studenten die net afgestudeerd zijn. Maar liefst 18,5% van die groep zit momenteel werkloos thuis, dit terwijl het nationale werkloosheidspercentage 10,7% is. Erg verrassend is dat burgers die ongeschoold zijn of op z'n minst een zeer lage opleiding hebben genoten beter uit zijn, van hen zit slechts 4,3% zonder baan. 

Tegenstelling werkgelegenheid in steden en wat landelijkere regio's
Het verschil is relatief klein maar tekent toch enigszins de vreemde situatie op de Marokkaanse arbeidsmarkt, namelijk een stijging van de werkloosheid in steden tegenover juist een daling ervan in de wat landelijkere regio's. In de stad ging de werkloosheid in het begin van dit kalenderjaar van 15% naar 15,7%, terwijl er op het platteland juist een daling is waar te nemen: van 4,2% naar 4,1%. Op nationaal niveau steeg de werkloosheid van 10,4% naar 10,7%. 

Banencreatie het afgelopen jaar
Om de burger nog enigszins moed in te spreken, zowel vanuit het bedrijfsleven als vanuit de overheid probeert men in verschillende sectoren werk te creëren. Sinds het begin van 2016 kwamen er op nationaal niveau ruim 109.000 banen bij. Vooral in de industriesector, de landbouw, de visserij en last but not least de dienstensector is de inspanning om werkgelegenheid te creëren het grootst.  

© Redactie 2017
marokko
arbeidsmarkt
werkgelegenheid
werkloosheid
verbetering
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi