Topoverleg over laptopverbod op vlucht

algemeen
4
12 mei '17
Het Amerikaanse plan om mogelijk laptops en tablets te gaan verbieden in de handbagage op vluchten vanuit de EU naar de VS leidt tot bezorgdheid in Europa.

Volgende week wordt in Brussel op hoog niveau overlegd tussen de Amerikanen en EU-landen, melden bronnen in Den Haag.Meerdere ministers van de EU-lidstaten belden vrijdag met de Amerikaanse minister John Kelly van Binnenlandse Veiligheid om de kwestie te bespreken. Onder hen ook minister van Veiligheid en Justitie Stef Blok.

De Amerikanen vrezen dat terroristen de burgerluchtvaart op de korrel willen nemen of explosieven smokkelen in elektrische apparaten die groter zijn dan een telefoon. De EU-commissarissen van Transport en Binnenlandse Zaken vroegen deze week in een brief aan hun Amerikaanse collega’ s al om meer informatie.

Intensiever contact

Hoewel er nog geen besluit ligt, wil de Europese Commissie "intensiever contact" met Washington om op de hoogte te blijven en informatie te delen met de lidstaten, zei een commissiewoordvoerder eerder op de dag. Luchtvaartexperts bevestigden volgens haar donderdag op een bijeenkomst in Brussel dat nauwe samenwerking wenselijk is, zowel onderling als met de VS.

In maart kondigde de Trump-regering al een verbod af op elektronische apparatuur in de handbagage vanaf een aantal Arabische en Turkse vliegvelden. Het Verenigd Koninkrijk heeft soortgelijke maatregelen getroffen.

© ANP 2017
washington
europese unie
ministerie van veiligheid en justitie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi