Er zijn 1631 Marokkanen aangesloten bij Daesh sinds 2012

marokko
5
16 mei '17
Sinds 2012 hebben 1631 Marokkanen in de gelederen van Daesh deel genomen.

Ze waren verspreid over verschillende gebieden zoals Irak, Libië en Syrië, heeft de Marokkaanse Minister van Binnenlandse Zaken, Abdelouafi Laftit aangegeven. Tijdens de bespreking over het budget van het ministerie van Binnenlandse Zaken verklaarde Laftit dat er momenteel 300 Marokkanen vechten voor Daesh.

Hij geeft verder te kennen dat onder de 1631 Marokkanen die zich bij Daesh hebben aangesloten 284 van hen vrouwen waren en 333 tieners. Er zijn verder 265 personen naar Marokko teruggekeerd, waaronder 52 vrouwen en 15 tieners. Er zijn 558 personen die overleden zijn.

De onderzoeken naar de recent ontmantelde daesh-cellen door het Centraal Bureau voor de gerechtelijke onderzoeken (BCIJ) hebben aangetoond dat de terroristische groep zich vooral richt op het rekruteren van jonge Marokkanen voor de sekte.

Na de arrestatie van 10 vrouwen waaronder tienermeisjes in oktober 2016, wees Abdelhak El Khiyame, het hoofd van de BCIJ, het "Marokkaans onderwijs" als medeverantwoordelijke. En stelde de vraag: "Waar is de rol van ouders, de school en het maatschappelijk middenveld in dergelijke gevallen?"

"Daesh probeert tieners te beïnvloeden door het terrorisme te verheerlijken," En merken op dat de meerderheid van de tien verdachten, vrouwen en minderjarigen zijn, "zei hij. Marokko heeft eerder deze maand twee aparte cellen ontmanteld een van hen werkte samen met Spanje.

In december 2016 heeft El Khiyame aangekondigd dat zijn agentschap in de afgelopen 14 jaar 341 terroristische aanslagen heeft weten te voorkomen. Hij merkt verder op dat de BCIJ sinds 2002, 167 cellen heeft ontmanteld, waaronder 46 die aan Daesh behoren. Er waren 2.963 personen die verdacht werden van terroristische activiteiten, waarvan 277 reeds een crimineel dossiers hadden, waren gearresteerd en doorverwezen zijn naar het gerechtshof.

© Redactie 2017
marokko
daesh
irak
libië
syrië
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi