Politie Amsterdam bekijkt toestaan hoofddoek

algemeen
140
18 mei '17
De Amsterdamse politieleiding overweegt om een hoofddoekje toe te staan voor agentes.

 Op die manier hoopt de leiding meer allochtone agenten in het korps te krijgen. Dat zegt politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg in het AD donderdag.Aalbersberg wil dat de helft van de nieuwe agenten een buitenlandse achtergrond heeft, zodat het korps meer een afspiegeling is van de Amsterdamse maatschappij. Momenteel heeft slechts 18 procent van de Amsterdamse agenten een niet-Nederlandse achtergrond. "Stel dat het niet lukt om voldoende agenten met een migratieachtergrond te werven, dan is dat een maatregel die effect kan hebben", zegt hij.

De eerste reacties uit politiek Den Haag waren donderdagochtend kritisch. Dilan Yesilgöz van de VVD vindt hoofddoekjes niet passen bij de rol van de politie. "Kom op politie Amsterdam; dit kan echt niet. Scheiding kerk en staat. Houd de politie neutraal", aldus Yesilgöz. PVV-leider Geert Wilders reageert op Twitter met een enkel woord. "Waanzin!" Zijn partij heeft Kamervragen gesteld en wil een debat over de kwestie.

Politiechef Aalbersberg geeft aan dat het al in andere landen gebeurt. "In landen als Amerika, Canada, Engeland, Australië, Ierland en Singapore kennen ze al verschillende vormen. Maar als je kijkt naar Frankrijk, Duitsland, Nederland en Scandinavische landen nog niet."

© ANP 2017
agenten
politieagenten
diversiteit
hoofddoek
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi