Protestleider van het Rif gebied: 'Wij zijn geen separatisten'

marokko
614
19 mei '17
De meest prominente activist van de voortdurende Rif-protesten, Nasser Zafzafi, heeft geantwoord op de beschuldigingen dat demonstranten in de stad Al Hoceima en naburige gebieden pleiten voor het separatisme.

De beschuldigingen werden formeel gemaakt door de regeringscoalitie tijdens een ontmoeting met de minister van Binnenlandse Zaken, Abdelouafi Laftit, afgelopen zondag.

In een video die maandag op Facebook is geplaatst, heeft Zafzafi de beschuldigingen afgewezen. Hij heeft in deze video de regeringscoalitie beschuldigd van het verspreiden van leugens over de protesten in het Rif gebied.

"Wij zijn geen separatisten. We hebben legitieme eisen" zei Zafzafi. De activist gebruikte harde taal tegen de overheidspartijen en beschreef ze als 'dwergen'.

"Al zes maanden lang hebben we protesten gehouden en is er geen schade veroorzaakt," zei hij. De stabiliteit en veiligheid van het land zijn intact gebleven, we hebben geen separatistische neigingen, " voegde hij eraan toe.

De Rif activist ontkende de beschuldigingen dat leidinggevende demonstranten geld van buitenaf hebben ontvangen. Hij zei hierover, "als u enig bewijs hebt dat we geld van buitenaf hebben ontvangen, zullen we van de hoogste berg in het Rif gebied springen".

Zafzafi herhaalde de eis van de betogers om de verordening van 1958 te annuleren, waarbij het leger gestuurd werd en er een bloedige strijd ontstond. Hierna werd Al Hoceima voor 2 jaar lang een militaire zone verklaard. Hij verklaarde dat de protesten het gevolg zijn van mensenrechten schendingen in de regio sinds 1958.

De regeringspartijen beschuldigen daarentegen de demonstranten dat ze pleiten voor het separatisme. Rachid Talbi Alami, lid van het Politiek Bureau van de Nationale Aansluiting van Onafhankelijken (RNI), zei dat de protesten getuige waren van "afwijkingen geleid door een groep" gevaarlijke buitenstanders ".

Khalid Naceri, lid van het Politiek Bureau van de Partij van Voortgang en Socialisme (PPS), beschuldigde de protestvoerders om sociale eisen te gebruiken als voorwendsel om problemen te veroorzaken.

Tijdens de coalitie vergadering gaf de minister van Binnenlandse Zaken een verslag over de situatie in de regio: "de relatie tussen de betogers en het ministerie is buitengewoon gespannen. De Marokkaanse minister van Binnenlandse Zaken, Abdelaoui Laftit, beschuldigde de demonstranten ervan dat ze geïnfiltreerd worden en zei dat er een "onzichtbare hand" achter de demonstraties zit.

© Redactie 2017
marokko
al hoceima
demonstraties
zafzafi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi