Wereldbank; werkloze Marokkanen moeten hun normen verlagen

marokko
5
19 mei '17
Terwijl Marokko de afgelopen 15 jaar aanzienlijke economische vooruitgang heeft geboekt heeft het land moeite om de jeugd op de arbeidsmarkt te krijgen volgens een rapport van de Wereldbank.

Het rapport genaamd "Marokko 2040  Opkomend door te investeren in ontastbaar Kapitaal," geeft verder te kennen dat ongeveer één op de twee jonge mensen in de leeftijd van 25 tot 35 werkzaam zijn in informele en onzekere banen.

De Wereldbank stelt dat Marokkaanse jongeren die op zoek zijn naar werk, minder goed betaalde banen die beschikbaar zijn, moeten accepteren. Dit in plaats van het streven naar een baan die een hoge loon biedt, omdat deze bijna niet beschikbaar zijn op de arbeidsmarkt.

Het probleem, volgens het rapport, is dat Marokkaanse werk zoekende die een goed betaalde baan willen het loon vergelijken met landen waar een hogere loon norm bestaat.

"Zelfs daar waar hun materiële omstandigheden zijn verbeterd, ervaren de jongeren soms het gevoel van achterstelling en onrecht. Dit komt omdat zij zichzelf vergelijken met andere referentiegroepen. De jeugd van Marokko wordt "overvallen door een gevoel van hopeloosheid" die zich vooral tot uiting brengt in de wens om hun geluk in het buitenland te zoeken. Het rapport geeft hierover te kennen dat meer dan 28 % van de ondervraagde Marokkanen willen emigreren, voornamelijk om economische redenen.

De Wereldbank wijst erop dat een gebrek aan adequate arbeidsvoorwaarden de vooruitgang sterk heeft belemmerd. Zoals ook andere kritieke economische en sociale kwesties, onder anderen armoede en inkomensongelijkheid.

Het verstrekken van arbeidsvoorwaarden zou het individueel welzijn verbeteren zo ook het vermeerderen van de omvang van de middenklasse, het promoten van gendergelijkheid,voorzien in duurzame financiering van steun punten uit de gemeenschap en de versterking van de sociale rust.

De volgende punten zou volgens het rapport van de Wereldbank de toestand van de arbeidsmarkt in Marokko kunnen verbeteren:
- Het bevorderen van een sociaal contract met als doel het bevorderen van een open samenleving -  Het versterken van inclusieve instellingen -  Meer nadruk leggen op besluiten van de regering en haar kerntaken -  De ontwikkeling van het menselijk en sociaal kapitaal die nodig zijn voor de  vooruitgang van de Marokkaanse economie in de 21e eeuw

© Redactie 2017
marokko
arbeidsmarkt
werkzoekenden
wereldbank
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?