Trump aangekomen in Israël

buitenland
22
22 mei '17
De Amerikaanse president Donald Trump is aangekomen in Israël.

Het presidentiële toestel Air Force One landde maandag op het vliegveld Ben-Gurion in Tel Aviv. Het gaat voor zover bekend om de eerste rechtstreekse vlucht in de geschiedenis van de Saudische hoofdstad Riyad naar Israël.

Trump bracht de afgelopen twee dagen door in Saudi-Arabië. Hij gaat in Israël praten met premier Benjamin Netanyahu. Ook staat een bezoek aan de Palestijnse president Mahmoud Abbas op de agenda. Trump hoopt de vredesbesprekingen nieuw leven in te blazen.

"We hebben een zeldzame kans om veiligheid en stabiliteit naar deze regio en zijn inwoners te brengen", zei de president op een welkomstceremonie. "Maar we kunnen dat punt alleen bereiken door samen te werken. Er is geen andere manier."

Mijlpaal

Netanyahu sprak op zijn beurt de hoop uit dat het bezoek van Trump een "historische mijlpaal" zal blijken op het pad naar vrede in de regio. De Israëlische premier zei dat "de hand van Israël in vrede wordt uitgestoken naar al onze buren, inclusief de Palestijnen".

Toch staat een gezamenlijke bijeenkomst met Trump, Netanyahu en Abbas niet op de agenda. De Amerikaanse minister Rex Tillerson (Buitenlandse Zaken) zei aan boord van Air Force One tegen verslaggevers dat een gesprek met alle drie de leiders iets is voor op een "latere datum".

De eerste buitenlandreis van de Amerikaanse president duurt in totaal negen dagen. Trump reist later door naar Europa, waar hij onder meer België, Italië en Vaticaanstad bezoekt. Daar wordt hij woensdag ontvangen door paus Franciscus.

© ANP 2017
israel
jeruzalem
benjamin netanyahu
mahmoud abbas
donald trump
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi