Palestijnen beëindigen hongerstaking

buitenland
0
27 mei '17
Honderden Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen hebben zaterdag na veertig dagen hun hongerstaking beëindigd. Dat melden de Israëlische gevangenisdienst en een Palestijnse overheidsfunctionaris.

Ongeveer elfhonderd gevangenen deden aanvankelijk mee met de hongerstaking, die op 17 april begon en tot spanningen leidden tussen Israël en de Palestijnen. Op de bezette Westelijke Jordaanoever en langs de grens tussen Israël en de Gazastrook werd geprotesteerd uit solidariteit met de gevangenen.

Ruim achthonderd gevangenen die in hongerstaking waren, beëindigden zaterdag hun actie. Zij protesteerden tegen de in hun ogen slechte omstandigheden in de gevangenissen in Israël. Na onderhandelingen tussen de Israëlische gevangenisautoriteiten, het Internationale Rode Kruis en de Palestijnse Autoriteit is overeengekomen dat Israël de gevangenen op enkele punten tegemoetkomt.

Bevestiging voorzitter Karaka

Issa Karaka, voorzitter Gevangeniswezen bij de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), bevestigde dat de gevangenen besloten hadden om weer te gaan eten.

Woensdag drong de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Zeid Ra'ad al-Hussein, er nog bij Israël op aan om de omstandigheden voor Palestijnen in Israëlische gevangenissen te verbeteren.

Geen verdere details

Karaka noch de Israëlische gevangenisdienst maakte verdere details van de overeenkomst bekend. De gevangenisdienst meldde echter dat een tweede maandelijks familiebezoek weer zou worden ingevoerd nadat het in verleden was geschrapt.

Tot de staking was opgeroepen door Marwan Barghouti, de hooggeplaatste gevangene in Israël, om te protesteren tegen eenzame opsluiting en de Israëlische praktijken om mensen zonder enige vorm van proces gevangen te zetten. 

Barghouti, een van de leiders binnen de Fatah-beweging van de Palestijnse president Mahmoud Abbas, is in 2004 veroordeeld tot vijf keer levenslang voor de moord op Israëliers tijdens de Tweede Intifada. Peilingen laten zien dat veel Palestijnen Barghouti als de volgende president willen.

© ANP 2017
palestijnen
gevangenen
hongerstaking
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi