Onderzoeksgroep duikt in het loodzware leven van Marokkaanse nomadenvrouwen

marokko
11
27 mei '17
Een bevolkingsgroep in Marokko waar we nog maar weinig vanaf weten, volledig afgezonderd van de buitenwereld.

Een groep waar we nauwelijks wat van horen of zien kreeg onlangs een gezicht door een onderzoeksgroep die enkele dagen met hen doorbracht. Getiteld 'Anazur karavaan' wordt het leven van een Marokkaanse nomadengroep, voor het grootste gedeelte bestaande uit vrouwen, geïllustreerd. Een van de meest doortastende quotes uit het initiatief van solidariteitsbewegingen uit het zuiden van Marokko was: "Als mijn kind ziek wordt, welke ziekte dan ook, dan overlijdt hij. Plekken krijgen we niet in de overheidsziekenhuizen". 

In het verslag van de onderzoeksgroep wordt goed duidelijk hoe groot het tekort aan basale levensbehoeften is binnen deze nomadenstammen. In het dagelijks leven van deze stammen zijn bijna lijnen te trekken naar de daginvulling van jagers en verzamelaars vroeger. Na heel vroeg op te staan wacht een loodzware dag om de volgende dag weer door te kunnen komen, men trekt dan de berggebieden van Tinghir in om op zoek te gaan naar voedsel en water. Tochten die wel uren kunnen duren. 

Ondanks deze zware omstandigheden zien de stamleden niet af van deze levenswijze. In een verklaring tegenover het Marokkaanse medium Morocco World News laten ze weten dat ze een bepaalde identiteit uitdragen en die zeker niet willen verliezen of verloochenen. Echter pleiten ze wel voor betere leefomstandigheden op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs, voeding en sanitaire voorzieningen. 

Deze groepen op de politieke agenda krijgen
Anazur karavaan wat vrij vertaald uit het Berbers hoop betekent, is voor de onderzoekers voldoende aanleiding om dit onderwerp meer aandacht te geven in zowel de publieke opinie als de politiek. In samenspraak met lokale en hogere overheden zal men oplossingen gaan zoeken om deze kleine gemeenschappen bij te kunnen staan. 

© Redactie 2017
marokko
anazur karavaan
onderzoek
nomaden
stammen
omstandigheden
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi